FacebookTwitterLinkedIn

Cătălin Suliman, unul dintre autorii raportului

Anul 2021 s-a caracterizat prin constanță și a fost unul de tranziție în pandemia Covid-19, arată cel mai recent raport al casei de avocatură Filip & Company. Potrivit raportului, Consiliul Concurenței a finalizat o parte dintre investigațiile mai vechi și a declanșat câteva noi investigații – fie îndreptate împotriva anumitor agenți economici, fie de cunoaștere a modului în care funcționează anumite sectoare de activitate sau piețe relevante.

„În anul 2022 vom asista cel mai probabil la o accelerare a finalizării unor investigații mai vechi și declanșarea de noi investigații. De asemenea, anticipăm un focus în privința modalităților de investigare ce pun accent pe zona electronică”, se precizează în raport.

În materie de concentrări economice, compania anticipează ca numărul de tranzacții să crească.

„Sperăm că autoritatea va facilita și mai mult analiza acestor operațiuni reducând la maxim birocrația și timpul de analiză, mai ales în privința acelor operațiuni care nu ridică probleme semnificative de concurență”, spun autorii raportului.

Avocații de la Filip & Company apreciază că 2021 a fost un an cu un nivel mai redus al totalului amenzilor aplicate decât 2020, ca urmare a finalizării unui număr foarte mare de investigații în curs.

„Ne așteptăm ca o serie de investigații importante mai vechi, amânate la finalul anului 2021 să fie finalizate în anul 2022. În plus, ne așteptăm la o creștere a numărului de investigații noi față de anul 2021, fiind preluate la nivel local anumite analize realizate la nivelul Comisiei Europene, dar vor exista și analize cu specific regional sau local”, concluzionează analiștii de la Filip & Company.

Forbes CEE Forum 2021, Cristina Filip (Filip & Company): Un moment bun pentru piața tranzacțiilor

În privința investigațiilor și analizelor noi, domeniile-cheie ale activității economice care vor fi vizate, vor fi, în special, domeniul farmaceutic, zona de licitații publice privind noile proiecte de dezvoltare, domeniul financiar, sectorul materialelor de construcții și zona de tehnologie, digital și IT.

Totodată, anul 2021 a fost un an intens din perspectiva operațiunilor de concentrare economică, fiind analizate un număr de peste 90 de astfel de operațiuni. „Este de așteptat ca numărul de operațiuni analizate de către Consiliul Concurenței să se mențină sau chiar să crească în anul 2022, piața de fuziuni și achiziții fiind în efervescență”, se mai spune în raport.