
După doi ani de pandemie, restricții, multe efecte și trenduri apărute în urma „noului normal”, mediul de afaceri local a primit o nouă provocare: conflictul de la granițele țării, cu toate implicațiile sale economice.
În acest neașteptat context, Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.
Maturizare. Am observat o maturizare a pieței în care Octavic activează, a soluțiilor tech pentru producția industrială, mai exact, în sensul de creștere a conștientizării beneficiilor pe care le generează digitalizarea în rândul fabricilor; ca urmare, tot mai mulți clienți au înființat departamente dedicate și au inclus rolul de Chief Digitalization Officer în organigramă, ceea ce confirmă faptul că managerii de producție, și nu numai, înțeleg că, dincolo de reduceri semnificative de costuri, optimizarea digitală devine deja un ‘’hygiene factor” în industrie. E foarte dificil să rămâi competitiv în sectorul de producție fără automatizare. 2022 a fost și un an de consolidare și maturizare a companiei Octavic, mai ales intern, prin extinderea echipei, a ariei de competență și stabilizarea unor procese de business care ne ajută să atingem obiective mai îndrăznețe.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Mai degrabă i-aș spune preocupare, în ceea ce privește consolidarea surselor de venit recurent și adresarea nevoii tot mai accentuate de sisteme inteligente de monitorizare a consumurilor de energie. Am fost în permanență conectați la dinamica acestor solicitări ale pieței, generate și presiunea reducerii costurilor de consum și am reușit să integrăm o tehnologie care să permită unităților de producție să facă economii semnificative din acest punct de vedere. Pe de altă parte, anul trecut am reușit să creștem cu circa 40% veniturile recurente și să accesăm două noi surse de finanțare europeană pentru cercetare-dezvoltare.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Am devenit, cu siguranță, mai vigilenți, mai atenți la evenimentele externe care ar putea cauza turbulențe în aria noastră de business sau în ecosistemul clienților și partenerilor noștri. Din fericire, n-am resimțit în mod direct consecințele acestui conflict, care ne-a învățat, pe de altă parte, să acceptăm impredictibilitatea ca pe o nouă realitate de business și să dăm un alt sens expresiei “to take for granted”, care se traduce atât de dificil în limba română, din toate punctele de vedere. E o lecție care, cred eu, și-a pus amprenta pe biografia tuturor business-urilor, indiferent de dimensiune sau de așezarea geografică.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
La puncte tari aș menționa startul facil pe care ți-l asigură contextul economic atunci când începi un business pe cont propriu, dar și condițiile fiscale propice pentru întreprinderi aflate la început de drum. N-aș pune-o neapărat sub semnul punctelor slabe, însă cultura networking-ului ar putea fi mult ameliorată în România.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?
Sprijinirea firmelor în procesul lor de digitalizare cu fonduri guvernamentale ar trebui amplificată și mai ales simplificată, pentru a ușura accesul la aceste finanțări. Tot în acest sens, crearea unor cluster-e de lucru, care să aducă în contact beneficiarii cu furnizorii, cred că ar facilita depășirea acestei perioade. Ceva mai generic, probabil că o serie de facilități fiscale temporare, cum ar fi eșalonarea anumitor taxe și impozite, precum și împrumuturi și granturi ușor de accesat, ar putea ajuta companiile să-și mențină operațiunile iarna aceasta.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Cred ca retenția forței de muncă va fi un aspect critic pentru noi în 2023. Ne dorim să construim o echipă care să adreseze la cel mai înalt nivel nevoile clienților noștri; ne propunem să devenim mai mult decât angajator, un veritabil “partner of choice” pentru această echipă high-end, căreia să ii punem la dispoziție un mediu “de joacă” intraprenorial, în care să aibă acces la cele mai înalte tehnologii din industrie și la know-how internațional. La nivel global, ne confruntăm cu o perspectivă de ușoară diminuare a investițiilor făcute de fabrici în procesele de upgrade, drept care suntem activi și pe partea de informare, pentru conștientizarea beneficiilor concrete pe care le aduce adopția digitalizării în sectorul de producție.