FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Ovidiu Joița, fondator și CEO iAgency

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați. 

Din păcate pentru mulți, anul 2022 a fost caracterizat prin „Frică”. Tocmai începeam să ne redresăm după ieșirea din pandemie, când a început războiul din Ucraina. Au fost mulți oameni pregătiți să-și părăsească chiar și tara, de frică. Mass-media a amplificat și amplifică în contiunare aceasta frică, ce duce la o strare generală de incertitudine economică. Pe fondul acestei frici generale, cererea de consum a scăzut substanțial pentru bunurile neesențiale, chiar dacă în piață ar exista bani. Dacă mai luam în calcul și inflația galopantă din ultimele luni, cauzată în principal de creșterile enorme de prețuri la carburanți și energie, ajungem într-o situație cu care nu ne-am mai confruntat niciodată, de o amplitudine uriașă. Se vede la orizontul întregii lumi, un „cutremur” economic ce va „dărâma” multe business-uri nepregătite pentru un astfel de cataclism. Desigur, ca în orice criză, există antreprenori care nu-și „bagă capul în nisip” și care profită de oportunități. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activitățîi companiei, comparativ cu estimările de la început anului?

Deși am avut clienți speriați care și-au întrerupt contracte din motive financiare sau pur și simplu din precauție, am reușit să ne menținem pe aceeași linie ușor ascendentă, linie pe care o urmăm încă din 2008 când am fondat iAgency.ro. Am luat măsuri speciale și am creat noi canale de vânzare ce s-au dovedit de mare utilitate în aceste condiții. Astfel, estimăm că vom închide anul cu o creștere ușoară de 10-15%, creștere ce ne-o dorim în fiecare an. Suntem o agenție de marketing online Premium, care nu mizează pe creșteri spectaculoase, alegând o servisare cât mai buna a clienților, în detrimentul volumului mare. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Cum spuneam și mai devreme, războiul a afectat serios economia mondială, ce să mai vorbim de economia românească, în care antreprenoriatul are o vârstă puțin peste majorat. Mulți dintre antreprenori nici n-au trecut prin criza din 2008, n-au experiență în aceste situații. În special întreprinderile mici și mijlocii au avut de suferit și vor suferi în continuare. Business-urile mari, corporațiile, chiar daca pierd la bursă, au planuri pe zeci de ani și știu să supraviețuiască. 

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Cred că punctele slabe constau în lipsa de experiență în situații de criză a mediului antreprenorial și în legislația populistă care afectează grav mediul de afaceri, în special IMM-urile. Birocrația în eliberarea banilor promiși multor categorii de firme, după pandemie și distribuirea banilor primiți de la UE este un alt mare minus. Ca puncte forte aș putea da crezare românului care e inventiv și adaptabil la orice situație. Comunismul ne-a învățat să ne adaptăm și să fim flexibili în orice situație, fapt ce ne poate conferi un avantaj. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?

Guvernul se pregătește să crească „birurile”. În goana sa după recuperarea banilor pe care unele firmulițe îi evazionează, va lovi serios și în firmele care își plătesc contribuțiile și taxele la timp. Sunt un om optimist și stiu că mă voi descurca în orice situație, însă văd în jurul meu mulți antreprenori pregătiți să-și închidă business-urile. Nu îmi permit să dau sfaturi, există o mulțime de asociații patronale care se implică în astfel de lucruri. Mi-aș dori să văd stabilitate economică și o previziune fiscală. Din păcate de mulți ani în Romania nu mai avem parte de astfel de normalități. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023? 

Îmi este greu să spun acum, încă se discută multe măsuri legislative pentru 2023. Este clar că ne aflăm într-un punct istoric pe care nu l-am experimentat dar sunt optimist că ne vom adapta cumva mediului agresiv în care trăim. În situații de criză sunt mulți care taie cheltuielile de marketing și publicitate, însă sunt și oameni care cred în ceea ce fac indiferent de situația economică. Există multe oportunități într-o piață „cutremurată” și vreau să cred că acei investitori vor ajunge să lucreze și cu noi.