FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Mircea Turdean, director general Farmec

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați. 

Cuvântul „impredictibilitate” descrie cel mai bine anul 2022, întrucât mediul de business s-a confruntat cu o serie de provocări neașteptate, iar comportamentul de consum s-a schimbat odată cu prioritățile și interesele consumatorilor. Totuși, compania Farmec a traversat de-a lungul istoriei multe perioade de criză și de tranziție, însă am reușit să ne mobilizăm și să transformăm orice criză într-o oportunitate, datorită calității produselor, onestității business-ului și orientării spre inovație și performanță, în acord cu nevoile consumatorilor noștri.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Principalele provocări cu care ne-am confruntat anul acesta au fost impredictibilitatea economică și întârzierile întârzierile apărute în lanțurile de aprovizionare, deoarece materiile prime ajung greu și cu multă incertitudine, ceea ce ne îngreunează planificarea. Activăm într-un mediu instabil, iar creșterile de până la 40% la materiile prime și pe partea de costuri fixe ne-au determinat să ne majorăm prețurile în luna aprilie în medie cu  5%, iar începând  cu luna septembrie în medie cu peste  4%.

Nu în ultimul rând, inflația, creșterea prețurilor la energie și carburanți reprezintă și ele provocări serioase, care se răsfrâng pe întreg lanțul de aprovizionare, de la producție, până la logistică. Totuși, încercăm să găsim cele mai bune soluții, să ne adaptăm oferta și să rămânem competitivi din punct de vedere al prețurilor, astfel încât consumatorii noștri să resimtă cel mai puțin efectele acestei perioade. 

În ceea ce privește activitatea companiei Farmec, primul trimestru al acestui an a fost marcat de o atitudine reținută din partea consumatorilor pe fondul unei perioade delicate din punct de vedere economic, însă am reușit să recuperăm prin creșterea volumului de vânzări în  trimestrul al doilea  și estimăm să închidem acest an cu o cifră de afaceri de peste  290 milioane de lei, în ușoară creștere față de anul 2021. Mai mult, investițiile reprezintă una dintre cheile succesului în activitatea noastră, motiv pentru care în acest an suma investită în exclusivitate din surse proprii va fi în jur de 8,5 milioane de lei, direcționată în principal către cercetare, producție și digitalizare.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Cu siguranță conflictul din Ucraina a generat indirect o serie de provocări asupra întregului mediu de business, de la inflație și provocările din sectorul energetic,a creșterii costului combustibilului , a costurilor de transport, rute alternative de aprovizionare mai costisitoare până la întârzieri în lanțul de aprovizionare și  a diminuării puterii de cumpărare a populației. Totuși, suntem încrezători că vom depăși orice provocare datorită devotamentului față de frumusețe și sănătate, două valori pe care compania noastră și le-a asumat de-a lungul anilor. 

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Cred că mediul de afaceri trebuie să fie mai unit ca oricând și să colaboreze cu autoritățile pentru a găsi cele mai bune soluții pentru echilibrarea derapajelor. Din fericire, în ciuda crizelor, prognozele statului indică o creștere economică cu peste 6 % în anul 2022 și aproape 2% în anul 2023, iar inflaţia urmând să scadă în cursul anului 2023 , de la peste 16 % la finele anului 2022 până la 8 %  la sfârșitul  anului următor. 

Procesul de digitalizare în cadrul societății va continua și în anul următor , pentru a urmări mult mai atent dinamica pieței și a fi mai reactivi la nevoile consumatorilor noștri. Totodată, acest proces scurtează timpul de modernizare și creare a unui produs, pornind de la activitatea de cercetare-dezvoltare, până la elaborarea lui. Iar dacă ne gândim și ne referim la evoluția aproape explozivă a platformelor de comerț electronic în perioada pandemiei, acestea oferă un nou spațiu de interacțiune a consumatorului cu produsele noastre, necesitatea existenței produselor noastre pe aceste platforme fiind reconfirmată și în perioada postpandemie.

Criza energetică și costul produselor petroliere afectează într-o mare măsură  costurile de producție a ambalajelor (borcane, pompițe, flacoane, cutii individuale și colective). Aceste costuri se răsfrâng pe întregul lanț de fabricație al produselor noastre majorând substanțial costul de fabricație. Nici ambalajele eco-friendly nu reprezintă deocamdată, o alternativă viabilă, deoarece tehnologiile de reciclare a plasticului nu sunt accesibile tuturor, iar materialele înlocuitoare sunt mai costisitoare decât materialul plastic folosit la fabricarea flacoanelor clasice.

Nu în ultimul rând, costul transportului materiilor prime și amabalajelor importate, în special transportul maritim, a crescut exponențial în ultima perioadă, iar acest factor influențează la rândul lui prețul produsului finit.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Cu siguranță sprijinirea companiilor, și în consecință a economiei, are o rată de succes mai mare atunci când Statul Român se implică activ, prin pârghiile pe care le are la dispoziție, și oferă soluții viabile pentru mediul de afaceri. Astfel de soluții sunt întotdeauna binevenite, pentru că reprezintă un real sprijin pentru mediul de business din România.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023? 

Din fericire, piaţa cosmeticelor în România a revenit pe pe un trend ascendent odată cu ridicarea restricțiilor impuse în perioada pandemiei, însă inflaţia și-a pus amprenta asupra comportamentului de consum. Ne aflăm în faţa unei perioade în care consumatorii pun tot mai puternic accentul pe produse de calitate, care respectă raportul calitate-preț, motiv pentru care venim în întâmpinarea acestor nevoi cu produse care integrează ultimele descoperiri din industrie. 

Pentru anul 2023 ne propunem să menținem și să consolidăm parteneriate solide pe plan local și internațional, să ne menținem cifrele pe un trend ascendent, să continuăm strategia de dezvoltare și modernizare a portofoliului, precum și extinderea pe noi piețe și canale, cum ar fi platforma Amazon. Totodată, rămânem activi în comunitățile în care activăm și ne menținem valorile care ne-au consacrat ca brand creat și iubit de români.