FacebookTwitterLinkedIn

După doi ani de pandemie, restricții, multe efecte și trenduri apărute în urma „noului normal”, mediul de afaceri local a primit o nouă provocare: conflictul de la granițele țării, cu toate implicațiile sale economice.

În acest neașteptat context, Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Pentru Carrefour, anticiparea a fost mantra anului 2022. De-a lungul anului, ne-am crescut capacitatea de a interpreta evoluțiile actuale și de a modela strategiile viitoare, astfel reușind să abordăm mai bine schimbările continue din economie și din industrie. Sub presiunea tuturor riscurilor – consecințele pandemiei, războiul din Ucraina și criza economică – ne-am menținut stabilitatea și am mers înainte, cu ajutorul unei strategii solide și al politicilor de management al riscului. Avem o abordare proactivă, iar modelul nostru de business ne permite să facem față  incertitudinilor.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Cu toții am început anul cu optimism, dar 2022 a venit cu un nou șoc pentru toată lumea, iar incertitudinea prezentă în majoritatea segmentelor pieței s-a cascadat și anul acesta. Am continuat să ne concentrăm pe oportunitățile care au apărut. Ne-am adaptat și am învățat din fiecare problemă pe care am întâlnit-o. Am reușit să evoluăm și să creștem în 2022, într-un context de piață dinamic și cu un consum în creștere, și ne-am axat prioritățile pe sănătatea organizației și a comunităților din care facem parte. La nivel intern, am vrut să ne asigurăm că toți colegii noștri au acces la noile moduri de lucru. Mobilitatea este una dintre valorile care a stimulat dezvoltarea Carrefour, încă de la crearea sa. School of Leaders, programul nostru creat acum trei ani în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, permite ca peste 130 de profesioniști să acceseze noi niveluri de expertiză managerială, în fiecare an. Digital Retail Academy este un alt program menit să ducă la următorul nivel competențele digitale ale colegilor, iar obiectivul nostru este ca până în 2024, echipa Carrefour de peste 17.000 de colegi din România să fi beneficiat de această formare digitală. Pe plan extern, Carrefour este profund legat de comunitățile sale, motiv pentru care am avut în vedere dezvoltarea durabilă a acestora și am continuat să investim în programe care fac bine comunităților. Programul nostru de reciclare Plata cu PET a fost foarte bine primit în 20 de orașe. Iar acum le oferim clienților posibilitatea de a aduce uleiul de gătit uzat pentru a-l colecta responsabil, în toate județele. Mai mult, prin intermediul recent relansatei Express Box, clienții pot cumpăra fructe și legume coapte, perfect potrivite pentru consumul imediat, la un preț foarte atractiv, contribuind la grija față de mediu și la combaterea risipei alimentare.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Anul acesta a fost definit de războiul de la graniță, astfel încât multe acțiuni au fost îndreptate spre oferirea de sprijin umanitar. Dincolo de aspectele economice și de impactul de business generat de conflictul din regiune, suntem afectați de consecințele războiului asupra victimelor și a siguranței lor, astfel că gândurile noastre de bine se îndreaptă către vecinii noștri. În prima fază, au apărut nevoi urgente odată cu izbucnirea războiului, dar și cu tranzitul refugiaților ucraineni prin granițele României, astfel că, la începutul lunii martie, Carrefour s-a mobilizat rapid și a donat peste 270 de tone de alimente și produse de igienă către Crucea Roșie România și Fundația FARA, organizații care sunt alături de refugiații ucraineni. Am colectat alimente pentru ei și în rețeaua noastră de magazine, în parteneriat cu Banca de Alimente. Gândind strategic, credem că, pe lângă ajutorul umanitar imediat, este nevoie de un plan pe termen lung, pentru a sprijini integrarea cetățenilor ucraineni pe piața muncii din România. Prin urmare, Carrefour a creat 200 de locuri de muncă pentru ei în rețeaua sa națională. Rămânem atenți și deschiși să ajutăm. Faptele vorbesc mai puternic decât vorbele și sperăm să încurajăm prin puterea exemplului și alți actori din mediul de business să acționeze în această direcție.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

În ultimii ani, mediul de afaceri românesc a demonstrat că se poate reinventa, se poate schimba din mers, se poate adapta rapid și poate performa în condiții deloc ușoare – este o reziliență construită în timp. România este poziționată strategic și are un mare potențial de creștere în regiune, pentru a atrage investitori regionali și internaționali. Văd un mare potențial în noile companii și o tendință puternică spre inovație, în special la nivel antreprenorial. Crizele recente au suscitat gesturi de solidaritate fără precedent – o solidaritate care stimulează toate nivelurile societății să facă bine sau, așa cum ne place să spunem, să acționeze pentru bine (Act for Good). De la mici la mari, companiile au lucrat cot la cot cu ONG-urile și cu instituțiile statului, iar acesta ar putea fi un punct de plecare pentru extinderea și permanentizarea acestui tip de colaborare, în beneficiul întregii societăți românești.Cu privire la ce ar putea fi îmbunătățit, există mult potențial neexploatat la maxim – în agricultură, de exemplu. Carrefour a ales să investească în acest domeniu și astfel a dezvoltat diverse programe, cum ar fi Creștem România BIO, pentru a da un impuls producției de fructe și legume bio în România; de asemenea, asocierea fermierilor în cooperative și Deschidem Vinul Românesc, programul nostru național pe termen lung, ce are misiunea de a susține industria românească a vinului și de a pune România pe harta internațională a vinului. Am ales să ne implicăm direct, pentru a ajuta comunitatea locală de furnizori să crească împreună cu noi. Aceste parteneriate asigură o evoluție rapidă, cu beneficii pentru toți cei implicați: pentru producător, pentru retailer și pentru consumator.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Alocarea de resurse importante către industriile cu valoare adăugată, pentru a susține creșterea accelerată a consumului, măsuri de creștere a competenței digitale în administrație, accesul online la educație, precum și noi investiții în infrastructură sunt exemple de elemente care pot aduce un echilibru, o creștere sustenabilă a economiei și un impact pozitiv pentru viitor. În plus, predictibilitatea din punct de vedere legislativ și consultările constante cu sectorul privat reprezintă doi piloni esențiali care contribuie la bunăstarea mediului de afaceri din România.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Industria de retail este una dintre cele mai dinamice, astfel încât fiecare provocare poate fi un imbold pentru noi oportunități și spații pe care le identificăm drept cele mai bune zone de investiții. Pentru început, există discuții susținute la nivel public despre redresarea post-criză și gestionarea situației globale în contextul actual. Abordarea Carrefour este de a construi o comunitate puternică și de a asigura un mediu de creștere durabilă atât pentru membrii echipei, cât și pentru organizație. Planul Carrefour 2026 oferă răspunsuri concrete la contextul inflației și la urgența climatică, valorificând oportunitățile oferite de revoluția digitală și, în același timp, investind în oameni și în programe care ne vor ajuta să traversăm o perioadă dificilă. Perturbările din zona lanțului de aprovizionare și creșterea costurilor de energie sunt elemente care încă provoacă îngrijorare în industrie.