FacebookTwitterLinkedIn

Ionut Leahu, CEO si fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate sau trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Consolidare. Contextul economic și social a fost în continuare impredictibil și cu numeroase schimbări. Am înțeles că nu doar criza sanitară ne poate impacta dezvoltarea. A trebuit să învățăm să ne desfășurăm activitatea și cu război la graniță, precum și într-o criză energetică și într-o economie marcată de inflație și de dobânzi ridicate. Am lucrat cu toate aceste provocări pentru că activăm într-un domeniu prioritar, al sănătății oamenilor, și pentru că ne-am asumat o construcție pe termen lung pentru binele pacientului.

Ne-am continuat dezvoltarea, extinzându-ne prezența în Brașov, cu o clinică în care am investit 650.000 euro, iar în București am inaugurat a nouăsprezecea clinică din rețea, printr-un centru în Piața Alba-Iulia, în urma unei investiții de 800.000 de euro. 

Nu am mai gândit, însă, o dezvoltare accelerată, așa cum am făcut-o anii anteriori, întrucât am resimțit nevoia de a susține ritmul de scalare și cu o dezvoltare internă, iar planurile au fost orientate în primul rând în interior, cu focus pe infrastructura existentă și pe a construi sisteme și proceduri care să aducă eficiență pentru beneficiul pacientului. Pe scurt, am investit în oameni și în digitalizare pentru cea mai bună experiență a echipei noastre și a pacienților. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Am fost, desigur, influențați de contextul incert. Am descoperit că tot ce se întâmplă în jurul pacientului îi impactează starea de spirit și prioritățile. Un simplu exemplu – am avut pacienți care, odată cu începerea războiului, și-au făcut bagajele și au plecat, deși aveau operații complexe planificate din timp. Au revenit, însă, și cred că lumea se simte în siguranță acum. 

Estimările de la începutul anului nu au fost la fel de optimiste ca acelea din 2021, când am crescut cu 95%. Am hotărât ca anul acesta să avem mai multă răbdare și să ne concentrăm pe eficiență și pe sudarea echipei noastre de specialiști, care a ajuns să numere 600 de persoane. Suntem în grafic cu planurile și ne păstrăm statutul de leadership și pe cifra de afaceri de anul acesta, raportată la 6 și la 9 luni.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

După cum vă spuneam, am observat că pacienții sunt foarte sensibili la orice știre negativă, iar războiul a funcționat în valuri pentru mentalul oamenilor. A fost aproape la fel cum s-a întâmplat cu valurile Covid.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Aș aminti la punctele tari reziliența și agilitatea. Se vede în mod continuu capacitatea noastră, a antreprenorilor români, de adaptare și reajustare la provocările noului context local și global. Cred că sunt două direcții slab reprezentate – accesul la soluții alternative de finanțare, care este limitat acum, precum și intermedierea financiară în România. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

2023 are șanse să fie un an bun, însă depindem de știrile din Ucraina. Toate țările au luat măsuri pentru a ține sub control inflația de acum și aceasta se va vedea în apetitul pentru investiții și consum la nivel global. 

În stomatologie, cred că anul următor va fi unul de consolidare la nivel de industrie. Îmi doresc ca stomatologii antreprenori să fi înțeles că e important să ai un partener care să te susțină, în special în astfel de momente. Ar fi o direcție care ar asigura creșterea și puterea domeniului nostru, care este, în continuare, extrem de fragil și de fragmentat.