FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Francisc Peli, Managing Partner, PeliPartners

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

Francisc Peli: Impredictibil. Ne aflăm, astăzi, la intersecția dintre efectele mai multor crize. Astfel, în functie de context, industrie sau țară, unul sau mai mulți factori fac ca lipsa certitudinilor să oblige actorii să își găsească moduri de operare mai degrabă minimaliste.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Francisc Peli: La începutul anului nu aveam nicio îngrijorare, odată cu premisele pozitive generate de îmbunătățirea situației pandemice. Ulterior, războiul izbucnit în Ucraina a readus starea de incertitudine.

Cu toate acestea, datorită echipei noastre care a arătat rezistență și o capacitate de adaptare crescută, suntem mândri că rezultatele noastre din 2022 nu vor fi diferite de ceea ce ne propusesem la începutul anului.

Forbes: Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Francisc Peli: În domeniul consultanței ești întotdeauna dependent de factorii decizionali ai clienților tăi. Viteza de dezvoltare a proiectelor e hotărâtă de client, iar în acest an am observat că multe proiecte nu au mai fost promovate cu aceeași celeritate, multe dintre ele fiind blocate pentru a vedea evoluția situației locale și globale.

Mediul de afaceri așteaptă semnele normalității pentru a putea merge mai departe.

Forbes: Care credeți că sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Francisc Peli: Mediul de afaceri românesc este încă plin de oportunități. Acest lucru ajută mediul antreprenorial și oferă spațiu oricarui jucător să spere la sau să bugeteze o creștere.

Bunăstarea pe care ne-o dorim cu toții are nevoie de timp și actori potriviți care să o facă posibilă.

Din păcate, punctul slab este dat de dependența mai mult sau mai puțin directă de un sistem public neperformant. Vorbim aici despre două lumi care în vremuri de normalitate se intersectează cât pot ele de puțin, însă în vremuri de criză arealul public pune de multe ori mediul de afaceri privat în dificultate.

Un exemplu concludent pentru această neconcordanță dintre mediul public și cel privat se regăsește în situația blocării autorizațiilor de construcție din Capitală.

Una dintre problemele care apar în această speță este dată de faptul că autoritățile nu respectă termenele prevăzute de lege pentru procesele de aprobare a PUZ-urilor.

În prezent, orice estimare de timp este depășită, iar nicio autoritate nu își asumă să semneze documentele pe care legea îi cere să le emită, astfel că întreaga piață de dezvoltare imobiliară este în impas.

Forbes: Care credeți că sunt măsurile pe care Guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Francisc Peli: Considerăm că principala preocupare a guvernului în această perioadă ar trebui să fie găsirea unor soluții pertinente pentru atenuarea impactului crizei energetice asupra mediului de afaceri, măsuri care să permită desfășurarea activităților din zona de business fără perturbări majore.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Francisc Peli: Criza energetică este și va fi cea mai mare provocare la nivel global în perioada următoare. Aceasta aduce provocari surmontabile, care vor cere timp a fi adresate, iar efectele negative ale acestei noi provocări se vor răsfrânge asupra tuturor domeniilor de activitate.

Din acest motiv, următoarele șase luni vor fi grele și impredictibile.

Cu toate acestea, suntem încrezători că împreună, având deja experiența unor ani imprevizibili și provocatori, vom reuși să facem față cu brio și acestei perioade.

(22 noiembrie 2022)