FacebookTwitterLinkedIn

După doi ani de pandemie, restricții, multe efecte și trenduri apărute în urma „noului normal”, mediul de afaceri local a primit o nouă provocare: conflictul de la granițele țării, cu toate implicațiile sale economice.

În acest neașteptat context, Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social. Pentru că, până la urmă, în ciuda dificultăților, rămân lecțiile de business și de viață.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Explorare. 2022 a fost anul crizelor înlănțuite, al conflictelor și impredictibilității, al oportunităților și noilor salturi făcute în știință și tehnologie la nivel global. Am ales să explorăm direcții noi de dezvoltare și să căutăm modalități prin care să aducem mai multă valoare clienților, folosind tehnologia.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Au existat motive suficiente de îngrijorare pentru noi toți la începutul anului 2022, strâns legate de invazia din Ucraina. Când începe un război lângă graniță încerci să anticipezi posibile scenarii, impactul lor și acțiuni ce ar trebui întreprinse, însă incertitudinea a fost la cote maxime. Nu cred că cineva putea spune cu exactitate ce ar fi urmat. Am fost pregătiți pentru orice și ne-am concentrat pe a rămâne un partener de încredere pentru clienții noștri. Deși am avut provocări, diviziile noastre au performat peste așteptări, cifra noastră de afaceri a crescut cu 26%, până la 12 milioane de Euro, iar asta s-a datorat abilităților fiecăruia dintre colegii noștri de a se adapta la situația de pe piață. Am continuat să investim în capabilitățile de transformare digitală și în hyper automation, și am consolidat liniile de business consacrate, respectiv printing-ul, aplicații, infrastructură și servicii de integrare IT.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Acesta a fost momentul în care ne-a fost clar că suntem într-un vortex de crize continue – efectele covid, crize logistice, financiare și un război proaspăt început care dramatiza întregul impact. Crizele aduc dificultăți și un nivel mare de incertitudine însă, în același timp, sunt generatoare de oportunități, pot declanșa schimbări de paradigmă și trend-uri noi, cu impact semnificativ în piețe și societate. Cred că este sănătos pentru orice organizație să aloce timp și resurse spre linii noi de business, chiar dacă acestea sunt exploratorii la început. În viitor ele pot reprezenta un vector important de creștere. Am continuat să ne dezvoltăm pe direcții precum servicii de digitalizare, hyper automation și realitate augmentată, și să testăm soluții noi, precum cele legate de blockchain sau metaverse spre exemplu, care, deși aflate în faze diferite, au potențialul de a revoluționa sectoare întregi de activitate sau chiar întreaga lume. Suntem deschiși, continuăm să identificăm zone noi de tehnologie și să explorăm diverse moduri în care Aliant își poate aduce contribuția.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

România rămâne un hub important de resurse IT, bine pregătite, autonome și creative în rezolvarea problemelor complexe. Însă, deși avem unicornii noștri autohtoni, încă suntem mult sub potențialul de inovare – țara noastră este pe locul 49 în Global Innovation Index pentru 2022. Cu un cadru bine conturat, predictibil și un climat propice dezvoltării start-up-urilor, ținând seama de competențele tehnice și brain power-ul local nu ar trebui să ne fie greu să urcăm 10 poziții în clasamentul inovației globale.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Sunt companii valoroase, în special din sectorul IMM, care vor întâmpina dificultăți și au nevoie de ajutor. Acestea sunt firmele care în viitor, pe măsură ce se dezvoltă, pot contribui, prin locuri de muncă și taxe, semnificativ mai mult decât ajutorul acordat de stat într-un moment de cumpănă. Cu siguranță este nevoie de un program care să identifice astfel de situații și să protejeze economia, să mențină un mediu de business pregătit pentru perioada următoare, când este posibil să vedem o revigorare economică și o nouă perioadă de creștere.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Anul 2023 este cel în care vom asista probabil la schimbări accelerate, în special datorită Artificial Intelligence. Companii precum OpenAI au demonstrat prin ChatGPT că inteligența artificială generală poate să fie utilizată pe scară largă, de către oricine și are aplicații reale, stârnind un interes uriaș. Având în vedere că un AI precum ChatGPT este capabil deja să scrie cod la cerere, pe lângă multe alte capabilități inclusiv creative, implicațiile pe termen lung probabil vor fi adânci și transformative. Vom vedea în anii următori o creștere a nevoii de competențe precum analiza, gândirea critică, inovație sau, de ce nu, capacitatea de a scrie cerințe optimizate pentru asistenți AI specializați în programare. Însă, 2023 va aduce probabil mai multă claritate legată de impactul inteligenței artificiale și posibilele scenarii de viitor, în paralel cu o intensificare a eforturilor de a înțelege cum putem aplica acum beneficiile unei asemenea tehnologii în business.