
Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.
Andrei Georgescu, cofondator White Image, companie de email marketing și alte soluții de marketing online
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?
Empatie aș spune că, în contextul situației social-politice prezente, ar fi cuvântul anului 2022. Empatia care din perspectiva brandurilor ar trebui tradusă în procese de comunicare prin care să se conecteze cu problemele reale ale audienței. Empatia care ar trebui să ofere soluții mai simple pentru rezolvarea unor probleme ale clienților. Consider că brandurile care au avut succes în această perioadă au fost cele care au reușit să se conecteze cu problemele clienților lor și au arătat mai multă deschidere și au oferit soluții pentru o interacțiune mai ușoară și mai plăcută.
Aș menționa și al doliea cuvânt al momentului: discountul – mi se pare că a devenit nelipsit și este folosit de mulți retaileri ca pretext principal în comunicare. Discounturile sunt probabil cele mai căutate în contextul actual, dar dacă nu există și o componentă care să ofere o experiență pozitivă clienților nu pot crea o relație pe termen mediu și lung.
Am redescoperit libertatea de mișcare și ne-am dat seama cât de bine este să îți dezvolți compania în mediul de normalitate. Să poți să gândești strategii de marketing integrate nu doar pentru online (ca în timpul pandemiei), ci și pentru offline. Să poți avea întâlniri face to face cu clienții și să dezvolți proiecte interesante la masă.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Sincer nu a fost un motiv de îngrijorare, ci doar au fost multe schimbări în echipele clienților, care au generat multe acțiuni de onboarding pentru înțelegerea flow-urilor de lucru și acomodarea noilor membri ai echipelor cu procesele de lucru. Am putea spune că aceste schimbări au generat o oarecare îngrijorare în a reuși să livrăm rezultate mai bune.
Legat de rezultate suntem în linia așteptărilor fără să le depășim sau să le reducem prea mult. Am considerat că 2021 a fost un an atipic, dar cu creșteri mari. Iar începutul lui 2022 ne-a confirmat că nu au fost creșteri sustenabile în 2021 și de aceea în 2022 am luat că baza de referință 2020 atunci când ne-am setat targeturile de profitabilitate și am reușit să le îndeplinim.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
În mod direct nu a influențat, ci doar a accentuat instabilitatea mai multor clienți și creșterea unor facturi pentru serviciile care implică un consum mai mare de energie, de exemplu serviciile de web hosting. În rest, în zona de comunicare s-au creat mai multe oportunități de comunicare legate de relaționare, de comunicare empatică în legătură cu cei afectați de război. Deci nu am putea spune că nu au fost influențe pozitive sau negative asupra business-urilor, ci mai degrabă o influență legată de presiunea situației și de imprevizibilitatea privind evoluția situației, dar această imprevizibilitate s-a resimțit strict la nivel uman, nu la nivel de business direct.
La declanșarea războiului a fost un moment de incertitudine resimțit, cel mai probabil, în tot mediul de afaceri. Cu siguranță toți ne-am gândit ce se va întâmpla cu business-ul și ce probleme vom întâmpina. În plus, am avut câteva cereri de la clienții noștri în care am fost nevoiți să ne updatăm Business Plan Continuity cu scenarii pe timp de război, ceea ce pentru noi a fost un plus.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Punctele tari ale mediului nostru de afaceri țin de entuziasmul și dorința de a încerca lucruri noi. Consider că de multe ori a sări peste niște etape în care să faci multe calcule de business este un lucru pozitiv atunci când te aventurezi în lumea afacerilor, chiar dacă nu ești super calculat. Ajustarea lucrurilor pe măsură ce un proiect începe și se dezvoltă are multe beneficii, cel puțin în momentele de început ale unei afaceri și nu numai – aș spune că în mod categoric curajul este unul din punctele tari definitorii pentru mediul de afaceri românesc.
Un punct slab este lipsa unor principii care să guverneze o activitate pe o perioadă mai lungă de timp, lipsa unor planuri versus doar specularea situațiilor prezente. Dacă ar fi să definesc mediul de afaceri românesc din perspectiva unui punct slab m-aș limita la lipsa de principii.
O altă greșeală ar fi accentul prea mare pe tehnologie ca singură sursă de rezolvare a multor probleme. Tehnologia este foarte bună, într-adevăr, dar tehnologia singură nu rezolvă problemele dacă nu este folosită corespunzător și mulți nu încearcă să înțeleagă principiile de folosire a tehnologiei, impactul negativ care trebuie minimizat sau cum să maximizeze impactul pozitiv.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?
Consider că reglementarea pieței energetice cel puțin temporar ar putea stabiliza inflația și creșterile de prețuri și ar crea mai multă predictibilitate în mediul de afaceri, dar și în buzunarele fiecărui cetățean mai multă. Înțeleg că această decizie deja este în discuție în guvern, deci zic că suntem pe calea cea bună. Alte măsuri care poate ar fi bine să fie luate de guvern ar putea ține de o eventuală reducere de taxare pentru cei care folosesc produse și servicii dezvoltate sau livrate de companii românești pentru a stimula dezvoltarea producției locale de produse și servicii.
În plină criză energetică să încerce să nu mai aducă modificări legislative ale Codului Fiscal, pentru ca societatea să-și poată face scenarii și predicții pe o perioada mai îndelungată. Promulgarea unor legi de pe o săptămână pe altă schimbă preocuparea managerilor: se gândesc de mai multe să investească și sunt mai mult preocupați să conserve capitalurile.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Provocările în contextul actual țin de integrarea datelor din tot mai multe sisteme pentru a putea crea tot mai multe procese de comunicare relevante și odată cu integrarea datelor provocări mari vor fi create și de zona de securitate. În plus, în contextul actual și în trendurile momentului crearea unor procese automate care să creeze experiențe plăcute devine o provocare. Acest lucru se întâmplă pentru că multe procese de automatizare pornesc de la ideea reducerii unor costuri și de multe ori aceste automatizări creează experiențe neplăcute clienților. De aceea conectarea lor cu nevoi sau probleme reale ar putea înclina balanța spre experiențe pozitive.