FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence

Forbes România i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți manageri și antreprenori din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate sau trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

Reziliență. După doi ani dificili de pandemie, războiul din Ucraina a însemnat o revenire la condițiile de incertitudine economică și dezechilibre majore. Piața imobiliară s-a confruntat, pe de-o parte, cu scumpirile fără precedent ale materialelor de construcție și energiei și, pe de altă parte, cu noi blocaje în lanțul de aprovizionare, în condițiile în care circa 70% dintre materialele de construcții sunt importate. Partea pozitivă este că cei mai importanți jucători din industrie au dat dovadă de reziliență și au reușit să depășească într-o bună măsură provocările întâmpinate.  

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Principalul motiv de îngrijorare pentru activitatea City Garden Residence în 2022 a fost majorarea costurilor de construcție, determinată de creșterile repetate ale prețurilor materialelor. În cadrul principalului nostru proiect, Bonton Luxury Villas, lucrăm cu materiale de construcții și finisaje de cea mai înaltă calitate, iar unele dintre acestea și-au dublat prețul față de anul trecut. Aceste decalaje de cost nu au fost luate în calcul la investiția inițială, prin urmare ne-au afectat marja de profit într-o anumită măsură. 

În pofida contextului instabil, în cursul acestui an ne-am continuat într-un ritm susținut lucrările de construcție pentru proiectul rezidențial pe care îl dezvoltăm în Pipera. Bonton Luxury Villas este un ansamblu premium care cuprinde 66 de vile dotate cu lift interior, alături de facilități integrate – club privat cu piscină și sală de sport, amplasat într-o locație exclusivistă, la doi pasi de Școala Americană și Pădurea Băneasa.

În prima parte a anului am început lucrările de construcție pentru a doua fază, alcătuită din 30 de vile, al cărei termen de livrare este preconizat pentru prima parte a anului viitor. În același timp, vânzările vilelor din prima fază și-au menținut trendul pozitiv, așadar ne așteptăm la grad de contractare de peste 90% până la sfârșitul anului. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Pe lângă scumpirile materialelor de construcții, războiul din Ucraina a influențat intenția de achiziție a cumpărătorilor, în special în primul trimestru al anului. Am avut situații în care clienții au decis să amâne decizia de a cumpăra sau de a investi până la stabilizarea situaţiei politice și economice, chiar dacă aceştia dispuneau de bugetul necesar pentru a face achiziţia.  

În ciuda acestor motive de îngrijorare, există cerere pentru locuințe premium, atât din partea cumpărătorilor finali, care își doresc un standard de locuire mai ridicat, cât și din partea investitorilor, datorită siguranței și profitabilității. De exemplu, aproape 40% dintre clienţii noştri sunt investitori, care vor beneficia de un randament anual de circa 8% din închirierea unei vile în ansamblul Bonton.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Piața românească are un potențial uriaș de creștere, iar volumul investițiilor străine din ultimii ani confirmă acest lucru. În plus, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin investițiile și reformele implicate, este o oportunitate unică pentru modernizare, dezvoltare durabilă și consolidarea mediului de afaceri. Referitor la punctele slabe, aș menționa faptul că încă nu suntem o economie matură, iar acest lucru ne face vulnerabili în faţa influenţelor externe şi a schimbărilor de politici interne. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Cred că guvernul ar trebui să vină în ajutorul mediului de afaceri cu măsuri pentru a acoperi din efectele inflației și a stimula consumul. Totodată, o măsură importantă se referă la plafonarea prețurilor materialelor, pentru a sprijini revenirea sectorului construcțiilor și investițiile în proiecte imobiliare și de infrastructură. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

La nivel mondial, consider că principalele provocări în 2023 vor fi legate în continuare de efectele inflației, ale crizei energetice și ale disfuncționalităților din lanțurilor globale de aprovizionare.

Pentru industria imobiliară, o provocare importantă este scăderea puterii de cumpărare a populației, generată de inflația ridicată coroborată cu creșterea costului de creditare. În plus, majorarea TVA de la 5 la 19% de la 1 ianuarie pentru locuințele noi, alături de creșterea taxelor locale pe proprietate vor influența considerabil evoluția cererii de locuințe în cursul anului viitor. Totodată, sectorul imobiliar și al construcțiilor se confruntă cu un deficit semnificativ al forței de muncă, pe fondul emigrării masive a muncitorilor.