FacebookTwitterLinkedIn

Noua alianță a Uniunii Europene a prim-ministrului ungar Viktor Orban a primit un impuls de influență luni, cu două partide majore de extremă dreapta – conduse de Marine Le Pen din Franța și Matteo Salvini din Italia – care au fost de acord să i se alăture.

Un purtător de cuvânt al liderului ungar, Zoltan Kovacs, a anunțat deciziile lui Le Pen și Salvini în postări pe X luni, unde a spus că noul grup de naționaliști ar putea deveni a treia cea mai mare alianță politică din Parlamentul European. „Obiectivul nostru pe termen lung este să schimbăm politica europeană,” a declarat Kinga Gal, legislator maghiar numit vicepreședinte al noului grup, la o conferință de presă luni la Bruxelles. „Spunem un ferm “nu!” migrației ilegale,” adăugând că speră ca și alte partide și parlamentari să li se alăture.

Cu sprijinul lui Le Pen și Salvini, alianța pare să fi depășit obstacolele pentru a fi recunoscută oficial ca grup politic în parlament, ceea ce necesită membri din cel puțin șapte țări. Alți membri includ partidul spaniol de extremă dreapta Vox, care a renunțat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni condus de Giorgia Meloni, precum și partide de extremă dreapta din Austria și Republica Cehă.

Partidul belgian de extremă dreapta vorbitor de olandeză Vlaams Belang a declarat în weekend că se va alătura, de asemenea, grupului lui Orban, numit ‘Patrioți pentru Europa’.

Manerva politică este gândită să sporească puterea și influența noului grup, pentru că Orban își propune să își extindă influența în UE – inclusiv în politica externă.

Noua alianță a lui Orban oferă, de asemenea, un cămin pentru partidele care făceau parte din grupul Identitate și Democrație condus de Le Pen. Partidul lui Le Pen va fi cel mai mare din noul grup, care până acum include 84 de membri din aproximativ o duzină de țări, potrivit Bloomberg.

Puterea potențială a alianței nou formate este o lovitură pentru Meloni, care a încercat să își creeze un rol de lider de extremă dreapta după votul european. Dacă toate schimbările vor fi confirmate, grupul său politic va ajunge să fie mai mic decât cel condus de Orban.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.