
La lansarea noului showroom din zona Obor din București, în care s-au investit în jur de 1 milion de lei, Petrișor Grindeanu, CEO Lasselsberger Ceramics România, companie care deține brandul Cesarom, a anunțat perspectivele de business pe acest an și estimările privind creșterea cifrei de afaceri cu 12% anul acesta, comparativ cu 2021.
Compania a investit, în ultimii șase ani, în jur de 25 milioane de euro în fabrica din Cluj-Napoca, iar anul acesta a definitivat un proiect început anul trecut, care implică instalarea a două linii de sortare automate.
În 2022, Lasselsberger Ceramics România a continuat implementarea investițiilor de peste 2 milioane de euro, direcționate către dezvoltarea unei linii de rectificare a gresiei și faianței și lansarea de noi game de produse utilizând această tehnologie. Un alt obiectiv a fost deschiderea noului showroom Cesarom din capitală.
În plus, compania a instalat aplicația AR Designer, o aplicație web care ajută clienții la proiectarea și încadrarea mai facilă a plăcilor ceramice, și a relansat noul site. Anul acesta, în urma investițiilor din fabrica de la Cluj Napoca, au fost lansate pe piață peste 150 de produse noi, plăci ceramice rectificate, plinte, precum și un nou model de faianță cu dimensiuni de 60 x 30.
În ce privește producția, reprezentantul Lasselsberger Ceramics a declarat că volumul a scăzut cu 10% față de anul trecut, ca urmare a scăderilor înregistrate pe piața plăcilor ceramice. Și consumul a scăzut, ca urmare a creșterii de prețuri.
„Anul trecut, prețurile plăcilor ceramice nu au crescut foarte mult, dar anul acesta au fost influențate de prețul energiei. Noi consumăm foarte mult în producție, deci suntem direct impactati”, a precizat Petrișor Grindeanu.

La nivel de buget alocat plăcilor ceramice, acesta a atins un prag mediu în România între 60 și 80 de lei pe metru pătrat, în contextul în care în 2021 piața locală a plăcilor ceramice a crescut cu cca 6% comparativ cu anul precedent, atingând o valoare de circa 210 milioane de euro și 40 de milioane de metri pătrați.
Prețurile produselor Lasselsberger Ceramics România nu au crescut cu mai mult de 50%, datorită investițiilor care derulate în ultimii ani, afirmă Grindeanu, precizând că s-a încercat absorbția „acestor creșteri cât de mult s-a putut, pentru ca ele să nu fie resimțite de clienți”. Investițiile de anul viitor se vor îndrepta preponderent spre eficientizarea proceselor de producție și economisirea de energie.
Pe lângă clienții finali, Lasselsberger se adresează și proiectelor rezidentiale, industriale și de renovări. În ultimii 3 ani, a crescut numărul de proiecte imobiliare (cu suprafețe de peste 1.000 mp), iar firma și-a extins echipa dedicată acestora. În ceea ce privește proiectele, acestea pot ajunge la 10-15% din totalul volumului Lasselsberger Ceramics, în special prin lucrări de renovare a unor școli și spitale, numeroase proiecte rezidențiale din București și din țară, precum și proiecte mari precum cel al Stadionului Rapid.
„Pentru spitale am lansat gamă Safe+, prin care produsul are înglobate particule de nanoargint, care distrug 99% din bacterii fără a fi nevoie de activare cu filtru UV”, punctează Petrișor Grindeanu.
Compania folosește în jur de 95% din materiile prime din România și are mulți furnizori interni cu care „lucrează aproape exclusiv”. Pentru a evita și preveni dificultățile legate de logistică, începând de anul trecut, Lasselsberger Ceramics și-a crescut stocul de materii prime. În fabrică se lucrează non-stop, în trei schimburi pentru a acoperi cererea pieței interne, în timp ce exporturile se situează între 5 și 10% din volumul companiei.
„Avem în plan și înființarea unei școli de faianțari. Cred că în prezent suntem angajatorul din industrie care plătește cel mai bine, cam cu 20% mai mult decât ceilalți, în condițiile în care piața muncii din Cluj-Napoca este foarte concurențială”, conchide Petrișor Grindeanu.