Parlamentul ungar a aprobat, la finele anului trecut, o lege prin care le cere supermarketurilor și marilor lanțuri de retail să predea statului toate alimentele care expiră în 48 de ore.
Măsura intră în vigoare începând din luna februarie 2022, iar donațiile se vor îndrepta spre Fondul de Economisire a Alimentelor, pentru a veni în ajutorul familiilor nevoiașe.
Lanțurile de produse alimentare care fac obiectul noii legislații vor fi obligate să predea toate produsele care se află în termen de 48 de ore de la data limită, cu excepția articolelor cu durata de expirare sub 48 de ore, cum ar fi produsele de panificație proaspete.
Mai mult, aceste companii vor fi, de asemenea, obligate să creeze noi planuri de reducere a risipei alimentare, ale căror prime versiuni vor trebui depuse autorităților până la 31 mai 2022. Companiile care nu reușesc să depună aceste planuri sau a căror risipă de alimente depășește 2% vor fi sancționat cu amenzi.
Cadrul legislativ modificat se va aplica marilor companii de retail, inclusiv Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Tesco și Spar. Companiile mai mici, de exemplu CBA (cele care sunt într-o măsură mai mare deținute de maghiari, spre deosebire de lanțurile mari care sunt internaționale) nu vor fi afectate, profitul lor anual rămânând de obicei sub limita de 270,9 milioane de euro.
Argumentul guvernului pentru introducerea noii legislații este că risipa alimentară este responsabilă pentru 8% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, și că noile modificări sunt în conformitate cu obiectivul UE pentru 2030 de a reduce risipa de alimente cu 50%. În plus, noua legislație stabilește planuri pentru ca noul Fond de Economisire a Alimentelor să se coordoneze cu organizațiile de caritate.
Măsura nu a rămas necriticată. Părțile interesate au atras atenția asupra faptului că, nici în trecut marile companii de retail nu aveau obiceiul de a arunca cantități mari de alimente și că, de fapt, acestea erau donate către organizații de caritate, nu către guvern.
Un studiu publicat anul trecut de Organizația Națiunilor Unite (ONU) arată că 17% din totalul hranei produsă la nivel mondial ajunge la gunoi.
Potrivit estimării specialiștilor ONU, românii aruncă anual la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. E vorba doar de alimentele sau mâncarea gătită ce sunt aruncate din gospodăriile românilor, pentru deșeurile alimentare rezultate din comerț sau HoReCa nefiind disponibile niciun fel de date.