FacebookTwitterLinkedIn

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat ieri pentru Reuters că prețurile pentru energie și pentru mâncare în zona euro ar trebui să se oprească din creștere, ceea ce ar trebui să ajute zona euro să evite o combinație nefastă (și teama cea mai mare a economiștilor) de creștere stagnantă pe fond de inflație mare.

În Spania inflația a ajuns la 9.8% în această lună și se estimează că în Germania va depăși 7%, stabilind astfel un record pentru zona euro. Lagarde a declarat că supervizarea și estimarea inflației au fost “fluide”, pentru că derularea războiului din Ucraina a forțat economiștii să își revizuiască constant estimările.

Cu toate acestea, Lagarde se aștepta ca prețurile energiei și ale produselor alimentare să se stabilizeze, chiar dacă la o cotă ridicată, de când a început invazia Rusiei și până acum. “Nu există urmă de îndoială că vom avea inflație ridicată în acest an”, a spus Lagarde. “Însă vedem de asemenea că unii dintre parametri care determină inflația astăzi, energia și mâncarea, continuă să rămână sus. Dar estimăm că aceștia nu vor continua să crească, totuși.”

Lagarde a recunoscut că zona euro trece prin scăderea creșterii și inflație ridicată, însă estimează că va putea evita “stagflația”. Banca centrală a zonei euro a declarat că programul de cumpărare de obligațiuni, destinat să pompeze numerar în sistemul financiar, va înceta în această vară.