FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că directorul său general, Kristalina Georgieva, a fost desemnată, „prin consens”, să rămână în fruntea instituţiei pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Noul mandat al Kristalinei Georgieva, care era singura candidată nominalizată pentru propria succesiune, va începe la 1 octombrie 2024, la finalul celui în curs.

Fondul Monetar Internațional: „Luând această decizie, Consiliul de Administraţie recunoaşte conducerea puternică în timpul mandatului său, menţinând cursul în pofida unei serii de şocuri globale majore. Doamna Georgieva a pus în aplicare răspunsul fără precedent al FMI la aceste şocuri.”

Kristalina Georgieva: „Sunt extrem de recunoscătoare pentru încrederea şi sprijinul Consiliului de Administraţie, care reprezintă cei 190 de membri ai noştri, şi sunt onorată să îmi pot continua misiunea în fruntea FMI în calitate de director general.”

Kristalina Georgieva, de profesie economistă, s-a născut la Sofia în 1953. Ea conduce FMI din octombrie 2019, după ce a fost director general al Băncii Mondiale (BM) timp de aproape trei ani.

Înainte de a se alătura instituţiilor financiare internaţionale, Kristalina Georgieva a fost comisar european timp de şase ani, mai întâi responsabilă de cooperarea internaţională sub preşedinţia lui José Manuel Barroso, apoi de buget şi resurse financiare sub preşedinţia lui José Manuel Barroso, notează News.ro.

În mod tradiţional, directorul general al FMI este candidatul propus de ţările europene, în timp ce preşedintele Băncii Mondiale este candidatul propus de Statele Unite.