FacebookTwitterLinkedIn

Presedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu ocazia zilei Serviciului Roman de Informatii în care arată că SRI are un rol esențial în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și în apărarea statului de drept.

Klaus Iohannis a precizat că pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituții din România ordinea priorităților iar SRI și-a îndeplinit rolul constituțional și legal la înalte niveluri de performanță inclusiv in anticiparea problemelor de siguranță, notează RRA.

Președintele a menționat riscurile cibernetice, energetice si alimentare, la care se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis într-un mesaj de ziua SRI că situația complexă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, suprapusă gestionării pandemiei COVID-19, aduce noi provocări.