
Când vizitezi pentru prima oară Kenya, cel mai impresionant aspect este peisajul, complet diferit. Lumina, în nuanțe calde, nemaiîntâlnită în alte părți, împodobește apusurile de soare în tonuri de galben-muștar și portocaliu intens, cu totul diferite de nuanțele roz-pastel și violet întâlnite în emisfera nordică. În timp ce avionul se pregătea de aterizare, primul meu gând a fost la inevitabila regăsire a acestor diferențe și în arta locală.
Calitățile artei tribale africane au inspirat mișcarea modernistă din secolul trecut. Astfel, Pablo Picasso s-a inspirat în compozițiile sale cubiste din măștile africane din lemn sculptat. Cu toate acestea, timpul pe care l-am petrecut în Kenya a fost mai puțin dedicat lucrărilor manuale tradiționale și mai mult descoperirii artei contemporane, în curs de dezvoltare și afirmare.


După un incredibil safari, în Masai Mara, am ajuns în Nairobi, dornică să explorez capitala țării. Am început cu un tur al Muzeului Karen Blixen, dedicat autoarei daneze a romanului Out of Africa, carte care a stat la baza ecranizării filmului cu același nume, avându-i în rolurile principale pe Meryl Streep și Robert Redford.
Muzeul este, de fapt, fosta casă a lui Blixen, în care s-au păstrat mobilierul și picturile ei de la începutul secolului trecut, dar în care sunt expuse și costumele originale din film. Out of Africa, deși este o narațiune încântătoare, relevă totuși o perspectivă ireală, a unui străin, asupra regiunii. Astăzi, în perioada post-colonială, dialogurile despre cultură și artă se desfășoară la un alt nivel și este important ca vizitatorii să înțeleagă mai exact nuanțele diferite ale istoriei artelor africane și să nu le evalueze după sistemele de valori aparținând canoanelor artei occidentale.

Astfel, un punct de plecare în acest demers este Circle Art Gallery, aflată în centrul orașului Nairobi. Galeria a fost deschisă în anul 2015 și expune un grup divers de artiști contemporani din toată Africa de Est. Expoziția The Forest and Desert School Revisited a fost prezentată la începutul acestui an și a reunit opere de artă care explorează împletirea identităților africană și arabă prin lucrările figurative, abstracte și conceptuale.
Curatorul s-a inspirat din mișcarea intelectuală apărută în anii ’60, cunoscută sub numele de Madrasat al-Ghaba wa al-Sahra. S-a căutat o definiție transcendentală a identității comunităților, ignorându-se aspectele geopolitice, concentrându-se, în schimb, pe ceea ce dețin în comun: clima și mediul natural. Circle a expus lucrările unor artiști sudanezi, tineri și consacrați, care au abordat aceste teme.

Institutul de Artă Contemporană din Nairobi a fost deschis abia anul trecut, de renumitul artist londonez Michael Armitage, născut în Kenya. Spațiul expozițional este generos și ospitalier, având o bibliotecă completă de artă, cu perne pentru a te putea relaxa sau citi.
În sezonul trecut, Armitage a expus zece pictori figurativi din Africa de Est, aparținând unor generații diferite, prezentând patruzeci de lucrări. Acestea mai fuseseră expuse anterior la Haus der Kunst, München (2020), apoi la Royal Academy of Arts, Londra (2021), ca parte a retrospectivei Michael Armitage: Paradise Edict. Am admirat, în special, pânzele artistei ugandeze Theresa Musoke, ale cărei tușe fluide și abstractizări antropometrice au contribuit semnificativ la evoluția mișcării artistice africane de după război.


În afara Africii, artiștii kenyeni continuă să genereze comentarii pertinente pe teme precum identitatea, comunitatea locală sau ecologia. Urmăresc de câțiva ani evoluția sculptoriței Wangechi Mutu, născută în Kenya, ale cărei lucrări le-am admirat în galerii din New York, precum și la Strom King Center, în nordul statului New York.
În timp ce sculpturile ei masive din bronz reprezintă figuri războinice umanoide feminine, lucrările ei din lut, în care artista modelează figuri din solul vulcanic din Kenya, rămân misterioase și greu de înțeles. Abia după ce am fost în Kenya și i-am văzut savanele luxuriante, dar și omniprezentul pământ bogat, roșu intens, am înțeles, în sfârșit, semnificația ecosistemului în modelarea specificității și identității artistice ale acestei țări. Aștept cu nerăbdare retrospectiva lui Mutu, care se va deschide luna viitoare la New Museum din New York.