FacebookTwitterLinkedIn

Problemele de aprovizionare de pe șantierele germane s-au agravat semnificativ, iar așteptările sectorului sunt în cădere liberă, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Institutul IFO din Munchen. 

În aprilie, 54,2% dintre constructorii de clădiri au raportat lipsuri de materiale, în creștere față de 37,2% în luna precedentă. Pentru companiile din domeniul ingineriei civile, cifra din aprilie a fost de 46,2%, în creștere de la 31,5%. 

„Vorbim de maxime istorice de la începutul seriei cronologice din 1991”, spune cercetătorul IFO Felix Leiss. „Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de oțel pentru structura clădirilor, iar acum ne confruntăm cu un deficit. Și în ceea ce privește oferta de bitum, necesar pentru construcția drumurilor și hidroizolări, există de asemenea dificultăți. Producția multor materiale de construcție este mare consumatoare de energie, ceea ce înseamnă că recentele creșteri ale prețurilor la energie amenință producția internă și cresc și mai mult costul materialelor de construcție”, adaugă Leiss.

„Pentru proiectele în derulare, întrebarea este în ce măsură creșterile de costuri pot fi transferate. Este practic imposibil să calculezi costul proiectelor noi. În același timp, dezvoltatorii văd că ratele dobânzilor pentru finanțare se majorează”, continuă Leiss. 

Germania este cea mai mare piață de construcții din Europa. Veniturile industriei au fost în creștere cu 5,9% în 2020, ajungând la 143 miliarde de euro. Cu toate acestea, există o mare nevoie de modernizare, dat fiind că 63% din stocul actual al clădirilor din Germania a fost construit înainte de 1979. 

Statul german investește peste 2,5 miliarde de euro în eficientizarea clădirilor, renovarea acestora și în clădiri “verzi”. Totodată, piața imobiliară se îndreaptă către eficientizare energetică. Pompele de căldură le-au înlocuit pe cele pe gaz și sunt cea mai întâlnită tehnologie de încălzire primară în clădirile rezidențiale noi. Mai mult de două treimi din totalul clădirilor rezidențiale finalizate în 2019 sunt încălzite integral sau parțial folosind surse regenerabile.