FacebookTwitterLinkedIn

Proprietarul belgian de centre logistice și industriale WDP a înregistrat, anul trecut, venituri de 236,3 milioane euro, o creștere de 17% față de 2021 (201,2 milioane euro). Clădirile din portofoliul companiei sunt închiriate aproape integral, iar anul trecut s-au livrat proiecte preînchiriate cu o suprafață totală de 495.000 mp. Din total, în România s-au livrat proiecte care acoperă 112.000 mp, cu o valoare a investiției ajungând la 86 milioane de euro.

În principal, clienții sunt mari retaileri precum Metro, Auchan și Profi, dar și distribuitorul de jante Alcar și compania de logistică Bulung. În prezent, WDP are în lucru în țara noastră proiecte de 133 milioane de euro, pentru centre logistice care acoperă peste 183.000 mp.

“Cred că, în general, România s-a descurcat foarte bine anul trecut. Am păstrat un grad de ocupare aproape complet, avem doar 10.000 de metri pătrați liberi în Timișoara. Și am livrat peste 100.000 mp de proiecte noi în România, la care se adaugă, deocamdată, 200.000 mp în construcție pentru 2023 și 2024. Deci avem un portofoliu foarte frumos, de aproximativ 1 miliard de euro, cu cei în jur de 1 milion de metri pătrați de spații logistice, pe care îl putem mări”, a declarat pentru Forbes Joost Uwents, CEO WDP.

Creșterea inflației și a costurilor de întreținere au împins și compania belgiană la o indexare a chiriilor din spațiile sale logistice. Astfel, Joost Uwents a declarat că se va urmări inflația europeană, întrucât contractele companiei sunt în euro, și nu în Lei. “Anul acesta, pentru România, chiria va crește cu 7-8%, în funcție de moment”, a precizat el. Cât despre reacția chiriașilor, Uwents declară că aceștia beneficiau deja de condiții bune și de chirii foarte mici, deci nu vor simți efectul creșterii foarte pregnant. 

“Noi ne-am păstrat întotdeauna chiriile foarte mici și suntem la limita inferioară a pieței, astfel că, atunci când trebuie să crească puțin din cauza indexării, tot vor rămâne mai competitive pentru clienți, decât dacă s-ar muta într-un loc alt depozit. În plus, nu sunt atât de multe depozite disponibile, gradul de ocupare este foarte mare în România. Și dacă ai merge la un proiect nou, asta te va costa mult mai mult. Din moment ce costul capitalului a crescut, prețurile construcțiilor au crescut, iar terenul devine mai scump. Deci, când spui, nu-mi place indexarea ta, aș vrea să merg într-o clădire nouă, trebuie să te gândești că clădirile noi au o chirie mai mare decât cele existente”, punctează CEO-ul WDP pentru Forbes.

În prezent, în depozitele obișnuite ale WDP, cele fără facilități de refrigerare, costul chiriei este între 3 și 4 euro/mp/lună. 

Uwents a mai declarat că piața românească are de câștigat din perspectiva relocării unor capacități de producție din Ucraina sau Rusia, în această perioadă. Un exemplu este Pirelli, care își mărește capacitatea din România din acest motiv, dar și alte companii din automotive precum Yazaki. 

“Cele mai mari livrări din acest an vor fi în Slatina, pentru Pirelli și în București, la Ștefăneștii de Jos, unde avem o extensie (e-pantofi.ro, n.r.). De asemenea, în Timișoara. Anul acesta avem un buget de investiții de 130 milioane de euro, la care se adaugă investiția în paneluri solare, care va duce bugetul până spre 150-200 de milioane de euro anul viitor”, a declarat Joost Uwents. Compania va folosi energia solară pentru întreținerea propriilor depozite și o va vinde către clienți. În total, se preconizează să se ajungă la 50 MW pe acoperișurile WDP din România, în următorii doi ani. 

La nivel de grup, cel mai recent raport al WDP arată că dezvoltatorul se așteaptă să genereze un randament brut inițial de închiriere de aproximativ 6,2% din toate proiectele aflate în derulare, în valoare de aproximativ 578 milioane de euro, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 715.000 mp. Aceste proiecte sunt preînchiriate în proporție de 95% și termenul mediu de închiriere este de 12,7 ani.

Proiecte în curs de dezvoltare în România

Proiectele identificate pe parcursul celui de-al patrulea trimestru al anului 2022 în România, sunt un depozit, construcție nouă de peste 33.000 mp la Timișoara, închiriat pe termen lung unei companii internaționale de tehnologie. Investiția este de 32 de milioane de euro, iar finalizarea este programată pentru mijlocul anului 2023.

Apoi, la Almaj Dolj, WDP va dezvolta pentru Erkut, furnizor al uzinei Ford din Craiova, un nou centru de distribuție de peste 6.200 mp. WDP anticipează o investiție de aproximativ 4,5 milioane de euro pentru a finaliza această nouă clădire. Proprietatea este estimată a fi disponibilă în al doilea trimestru al anului 2023. 

La Slatina, este în lucru extinderea complexului existent cu o suprafață de peste 48.300 mp, iar finalizarea anticipată în T3 din 2024 pe baza unei investiții de aproximativ 36 de milioane de euro, în baza unui angajament de închiriere pe termen lung cu Pirelli.

Iar la Sibiu se lucrează la extinderea șantierului existent pentru Siemens cu peste 8.700 mp, cu o închiriere pe 10 ani. Această nouă dezvoltare va fi finalizată în primul trimestru al anului 2024 și implică o investiție de aproximativ 6 milioane de euro.

În total, investițiile pentru proiecte în derulare din România ar totaliza 133 de milioane de euro, din cele 578 milioane de euro, efortul investițional total la nivel de grup. 

Anul trecut, s-au alocat 174 milioane de euro pentru achiziții de terenuri. Din totalul suprafețelor, în jur de 435.000 mp au fost achiziționați în România, pentru suma totală de 46 de milioane de euro. Astfel, cele mai mari loturi de terenuri au fost achiziționate la Cluj (Apahida) – 84.400 mp, la Popești Leordeni, lângă București (65.000 mp), Arad (42.000 mp), precum și la Târgu Lăpuș, Baia Mare, Almaj Dolj, Timișoara și Dumbrăvița (județul Timiș). 

Potrivit CEO-ului WDP, construcțiile vor demara doar după semnarea unor contracte ferme cu clienți, compania nefiind una speculativă. În ceea ce privește terenul din Popești, din sudul Bucureștiului, acolo investitorul are deja un depozit pentru care nu a găsit chiriaș, dar continuă să-și păstreze încrederea “în potențialul zonei.” 

La nivel global, compania are în prezent în lucru proiecte cu suprafețe de 715.000 mp și există potențial de dezvoltare pentru încă atâtea (1,5 milioane mp). Anul trecut s-au investit 300 milioane de euro, iar alte 578 de milioane de euro vor fi investiți în proiectele aflate în dezvoltare. Piața s-a confruntat cu efectul cererii amplificate de depozitare temporară. Această dinamică a pieței se reflectă în ocuparea aproape integrală a portofoliului de proprietăți WDP. 14% din contractele cu scadență în 2022 au fost reînnoite, 90% au fost clienți existenți, iar restul clienți noi.

Valoarea portofoliului de proprietăți WDP la 31 decembrie 2022 se ridica la 6,5 miliarde de euro, față de 5,8 miliarde de euro la 31 decembrie 2022. Din total, în jur de 1 miliarde de euro reprezintă portofoliul din România.