FacebookTwitterLinkedIn

Proprietarul de băuturi spirtoase Smirnoff, Johnnie Walker, Crown Royal, J&B vrea să avanseze pe piața premium și cumpără brandul filipinez, Don Papa.

Diageo a încheiat un acord de achiziţie a Don Papa Rum, un rom dark high-end din Filipine, notează RetailDetail.eu.

Inițial, compania Diageo a fost de acord să plătească o sumă de 260 milioane de euro pentru brand. Achiziția va fi finanțată din resursele proprii ale companiei și se așteaptă să fie finalizată în prima jumătate a acestui an.

Potrivit reprezentanților liderului global din piaţa băuturilor alcoolice, fondatorul brandului premium de rom Stephen Carroll, care a fost director al Diageo, Seagram si apoi Rémy Cointreau, va rămâne implicat în dezvoltarea produsului.  

Brandul a fost lansat pentru prima oară pe piață în anul 2012 și în prezent se regăsește în 30 de țări, Franța Germania și Italia fiind cele mai mari piețe de desfacere.

Denumirea romului a fost dată după unul dintre personajele cunoscute în Revoluția Filipineză de la sfârșitul secolului al-XIX-lea, Dionisio Magbuelas, poreclit și Papa Isio. Acesta era un maestru în plantațiile de zahăr. Se spune că Papa Isio a jucat un rol crucial în eliberarea insulei Negros de sub dominația spaniolă.

Materia primă din care este realizat romul provine din trestia de zahăr cultivată local pe insula Negros, cunoscută și sub numele de „Sugarlandia”. Aici se produce 60% din trestia de zahăr a țării, Filipine fiind unul dintre cei mai mari producători de trestie de zahăr din lume.

Așadar, romul este distilat pe acea insulă și învechit în butoaie de stejar american.

Grupul Diageo este lider global pe piaţa băuturilor alcoolice și deține în portofoliul său de produse branduri de renume precum whisky-urile JohnnieWalker, CrownRoyal, J&B, Buchanan’s și Windsor, vodca Smirnoff, Cîroc şi Ketel One, dar şi Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray şi Guinness.

În anul financiar 2022, vânzările nete ale grupului au crescut cu 21,4%, ajungând la 15,5 miliarde de lire sterline. Compania are operațiuni în 180 de ţări.