FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la
(noua) normalitate.

Johan Meyer, Director General al Franklin Templeton București și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea

Forbes: Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Johan Meyer: Piețele de capital sunt întotdeauna active, si cu atât mai mult în aceste vremuri volatile. Cu toate acestea, este important să nu pierdem din vedere obiectivele pe termen lung, cum ar fi crearea unei baze solide pentru creșterea pe termen lung pentru investitorii noștri.

În acest context, Fondul Proprietatea continuă procesul de listare a companiei Hidroelectrica. Listarea la bursă este un eveniment extrem de important, atât pentru piața de capital, cât și pentru sectorul energetic, întrucât se așteaptă să fie cea mai mare listare a unei companii românești făcută vreodată la bursa locală.

Această listare are potențialul de a fi zece ori mai mare decât cel mai important IPO realizat exclusiv la BVB până în prezent. Estimăm că valoarea IPO-ului va fi de cel puțin 2 miliarde de euro pentru o participație de 15% din companie.

Considerăm că o listare duală a Hidroelectrica va fi benefică pentru piața de capital din România și pentru economie în general, datorită interesului suplimentar si fluxurilor de capital din partea investitorilor internaționali.

Investind în oferta publică inițială a Hidroelectrica, aceștia vor obține expunere la piața de capital din România și vor avea șansa de a găsi oportunități valoroase de investiții și în alte companii românești.

De asemenea, evaluarea potențial mai mare a Hidroelectrica, dobândită prin listarea duală, va aduce beneficii atât Guvernului României, cât și acționarilor Fondului Proprietatea, inclusiv celor 8.000 de investitori individuali români și fondurilor de pensii românești cu peste 7,8 milioane de participanți.

Procesul de listare la bursă este în curs de desfășurare, iar noi vizăm lansarea unei ofertepublice inițiale în cel mai scurt timp posibil, care ar putea fi în trimestrul patru al acestui an.

Forbes: Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?

Johan Meyer: Pandemia de Covid 19 și războiul din Ucraina au un impact semnificativ asupra creșterii economice și a ocupării forței de muncă, inclusiv prin repercusiunile asupra piețelor financiare, prin penuria de energie care duce la presiuni suplimentare asupra prețurilor la energie și prin blocaje de lungă durată ale lanțurilor de aprovizionare.

Inflația prețurilor de consum în UE a atins niveluri care nu au mai fost observate în multe țări din anii 1970, prețurile produselor agricole au crescut considerabil, iar creșterea rapidă a prețurilor la alimente va exacerba inegalitățile sociale. România trebuie să își îmbunătățească securitatea energetică prin crearea unui mediu adecvat pentru a încuraja noi investiții.

De asemenea, este bine cunoscut faptul că una dintre cele mai bune măsuri împotriva inflației sunt investițiile pe piața de capital.

În perioada următoare, România va primi 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi de la UE prin PNRR.

Astfel, România are oportunitatea de a atrage și de a stimula mai multe investiții străine directe, dar pentru ca acest lucru să se întâmple,  este extrem de important sa existe un mediu politic și legislativ stabil și previzibil .

Forbes: Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Johan Meyer: Cel mai important proiect în acest moment este listarea cu succes a Hidroelectrica și credem că acest lucru poate fi realizat printr-o listare duală a companiei, atât la BVB, cât și la o bursă internațională.

Din păcate, însă, legislația recent adoptată de ASF face mai dificilă listarea duală a companiei. Fondul Proprietatea este cel mai mare susținător al dezvoltării bursei locale și sperăm ca la sfârșitul anului să discutăm despre IPO-ul Hidroelectrica ca fiind cea mai mare listare la BVB și una dintre cele mai mari listări pe o bursă internațională.

Am văzut în cazul listărilor duale anterioare că, după IPO, cea mai mare parte a lichidității rămâne la BVB, iar o parte semnificativă a investitorilor, care au participat inițial la listarea internațională, se transferă la BVB.

În acest moment, am selectat equity advisor și în curând vom selecta consorțiul de bănci care va facilita IPO-ul. Ne vom baza pe consultanța lor de specialitate în ceea ce privește listarea duală, mărimea tranzacției și cel mai adecvat mod de a  proceda pentru a realiza o tranzacție de succes.

Ne vom angaja de asemenea în discuții suplimentare cu autoritățile locale, în urma feedback-ului primit din partea consorțiului de investiții. Avem speranța că vom ajunge împreună la cea mai potrivită soluție pentru această listare de referință.

Forbes: Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Johan Meyer: Pe lângă listarea Hidroelectrica, un alt obiectiv al Fondului Proprietatea este listarea Salrom.

În luna iulie a anului 2021 am obținut aprobarea de principiu pentru listarea din partea acționarilor companiei și sperăm să putem lista participația Fondului în anul 2023.

De asemenea, continuăm să colaborăm îndeaproape cu companiile din portofoliu în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței și a standardelor de guvernanță corporativă.

În ceea ce privește anul 2023, este prematur să facem previziuni, dar vom lucra cu siguranță pentru a atinge obiectivul Fondului de a maximiza randamentele pentru acționarii noștri.

(15 iunie 2022)