FacebookTwitterLinkedIn

Scăderea ratei de neocupare din București a survenit pe fondul unei activități de dezvoltare mai redusă comparativ cu cererea de spații de birouri. Astfel, potrivit JLL, anul trecut dezvoltatorii au finalizat proiecte de birouri noi care au totalizat 145.000 de metri pătrați, în condițiile în care suprafața închiriată prin intermediul consultanților imobiliari, a fost de 335.000 de metri pătrați, din care 45% (150.000 metri pătrați) reprezintă cerere nouă (preînchirieri, contracte noi, extinderi de suprafețe existente și relocari din alte imobile decât clădiri de clasa A și B).

JLL anunță că a intermediat cea mai mare suprafață de spații de birouri în 2018 la nivel național, echivalentul a 23% din totalul tranzacționat, cât și la nivelul Capitalei, cu aproape 25%, printre cele mai importante tranzacții numărându-se Microsoft (24.200 metri pătrați) sau Thales (5.300 metri pătrați).

”Chiar dacă există diferențe semnificative între cele 12 subpiețe de birouri din București în ceea ce privește suprafața de birouri disponibilă, la nivel general rata de neocupare a continuat să scadă și în 2018 până la un minim istoric, pe fondul unei evoluții relativ modeste a activității de dezvoltare în 2017 și 2018. Cererea netă s-a menținut la niveluri comparabile în ultimii doi ani, în jurul a 150.000 metri pătrați, absorbind astfel oferta nouă”, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Agency and Tenant Representation JLL România.

Cele mai puține spații disponibile sunt în zona Centru-Nord, Floreasca Barbu-Văcărescu, Centru, Centru-Vest și CBD, unde rata de neocupare este de sub 5%, în timp ce în Băneasa – Otopeni și Pipera Nord se află în continuare cele mai multe spații goale.

”Vedem zone în care practic nu există opțiuni pentru un potențial chiriaș care vrea să se extindă. Pe fondul disponibilității reduse a spațiilor, am putea asista la o creștere a chiriilor, astfel că cei care caută birouri trebuie să ia decizii rapide în acest sens. Pentru cei care vor să se mute în prima jumătate a acestui an, viteza de reacție și de luare a deciziilor este decisivă pentru a obține chirii atractive. Vedem în prezent un gap între viteza de dezvoltare a noilor proiecte și ritmul în care se extind companiile, care cel mai probabil va începe să se diminueze începând cu acest an dacă ne uităm la planurile dezvoltatorilor pentru 2019 și 2020, respectiv construcția a circa a 700.000 de metri pătrați de proiecte noi”, a declarat Maria Florea, Head of Office Agency JLL România.

Chiria prime din București s-a menținut cinci ani la rând la nivelul de 18,5 euro/mp/lună, modificări fiind consemnate la nivelul pachetelor de facilități oferite de către proprietarii de birouri. În 2019, dacă vor fi finalizate toate proiectele anunțate, suprafața nouă va crește cu circa 300.000 de metri pătrați, din care 50% este deja preînchiriată. Zonele în care se înregistrează cele mai mici rate de neocupare vor beneficia și de cele mai mari livrări în acest an, astfel în Floreasca – Barbu Văcărescu vor fi finalizate două proiecte mari, totalizând peste 40.000 metri pătrați, în CBD stocul va crește cu 30.000 metri pătrați, iar în Centru-Vest sunt anunțate trei proiecte, cu un total de peste 80.000 de metri pătrați, potrivit JLL.

Citește și: Stocul spațiilor industriale și logistice va depăși pragul de 4 milioane de metri pătrați în prima jumătate a anului