FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit datelor anunțate de dezvoltatori, peste 900.000 mp de spații moderne ar urma să fie finalizate în acest an, din care circa jumătate reprezintă proiecte industriale și de logistică.

Stocul de spații industriale și de logistică din România va urca astfel la 4,2 – 4,25 milioane de mp, o creștere de peste 10% față de 2018. La jumătatea anului, stocul a depășit pragul de 4 milioane mp, din care peste 2 milioane mp, este localizat în București.

Activitatea de dezvoltare pe acest sector este încurajată de evoluția cererii din ultimii trei ani, în perioada 2016 – iunie 2019 fiind contractați peste 1,7 milioane de mp de spații industriale și de logistică. Spre comparație, în perioada 2011 – 2015, au fost închiriați în România circa 1,2 milioane mp de spații industriale și logistice.

Pentru tot anul 2019, aproximativ 400.000 mp de spații industriale și logistice se așteaptă să fie finalizați. Având în vedere însă că 180.700 mp au fost deja livrați în semestrul I și aproape 230.000 mp sunt în construcție, cel mai probabil livrările vor fi mai mari de 400.000 mp pătrați estimați inițial.

Pe fondul cererii puternice și a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a menținut la 6%.

Livrări duble și de spații de birouri în București

Pe piața de birouri, 2019 va fi un an record în ceea ce privește livrările noi din București, volumul anunțat fiind de 333.500 mp, mai mult decât dublul proiectelor finalizate în 2018.

Deși au existat livrări noi atât în ​​trimestrul II, cât și în primul trimestru, rata de neocupare a scăzut ușor de la 8%, la 7,5%, având în vedere că imobilele finalizate erau ocupate în proporție de 80-90% sau chiar 100% în unele cazuri, precum Renault Bucharest Connected și The Mark.

Prin urmare, noile clădiri nu au contribuit într-o măsură prea mare la volumul spațiilor vacante. Pe de altă parte, cererea a fost puternică în prima jumătate, fără relocări majore, cu excepția Renault, care s-a mutat din Pipera Nord în partea de vest a orașului în Renault Bucharest Connected.

Stocul de birouri din București era estimat la peste 2,84 milioane mp la finele lunii iunie, iar până la sfărșitul anului se va apropia de pragul de 3 milioane de metri pătrați.

Pentru finele anului nu ne așteptăm la moficări majore ale ratei de neocupare chiar dacă proiectele care urmează să fie finalizate în a doua parte a anului au în medie 40% din spații pre-închiriate, cu diferențe semnificative de la caz la caz.

Există mai multe tranzacții mari în așteptare, iar dacă acestea vor fi încheiate la timp, rata de neocupare va fi mică la momentul finalizării construcției. Prin urmare, livrările noi nu trebuie să contribuie prea mult la rata de neocupare în a doua jumătate a anului.

Lipsa de proiecte noi de retail va fi compensată în a doua parte a anului

Pe piața de retail, activitatea de dezvoltare a încetinit anul trecut, trend care a continuat și în prima jumătate a anului, când au fost livrați doar 10.000 metri pătrați (extinderea Shopping City Sibiu).

Aproape toate livrările majore pentru 2019 se vor concentra în a doua jumătate, cu aproape 166.000 mp așteptați pentru finalizare, compensând lipsa de noi proiecte în prima jumătate a anului.

Astfel, stocul depășește 3,2 milioane de metri pătrați, din care 1,12 milioane de metru pătrați sunt localizați în București.

2019 se va caracteriza printr-un număr considerabil de extinderi și, într-o măsură mai mică, de noi proiecte.Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârșitul acestui an este centrul comercial Festival din Sibiu, de 42.200 mp dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator și proprietar de centre comerciale în România.