FacebookTwitterLinkedIn

Japonia a transmis un mesaj oficial Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) prin care spune că interdicția Chinei asupra fructelor de mare provenite din Japonia după deversarea în ocean a apei de la centrala nucleară Fukushima este “total inacceptabilă”, a declarat luni seara ministerul de externe japonez, potrivit Reuters.

Într-un contraargument la notificarea Chinei către OMC făcută în 31 august cu privire la măsurile de suspendare a importurilor de produse provenite din apele Japoniei – măsuri care au fost puse în aplicare începând cu luna trecută -Japonia a spus că va explica punctele sale de vedere în comisiile relevante ale OMC și a cerut Chinei să anuleze imediat decizia.

Unii oficiali japonezi au semnalat că țara ar putea depune o plângere la OMC, care va fi sprijinită de Statele Unite, potrivit declarației ambasadorului SUA în Japonia.

Japonia va explica siguranța apei de la Fukushima eliberate în ocean în cadrul forumurilor diplomatice, inclusiv lasummit-ul ASEAN din Indonezia și la summit-ul G20 din India care vor avea loc în acestă lună, a declarat marțipurtătorul de cuvânt al Cabinetului, Hirokazu Matsuno.

Prim-ministrul japonez – Fumio Kishida – și premierul chinez – Li Qiang – vor participa la summiturile ASEAN și G20. 

Ministerul de externe de la Tokyo a spus că Japonia a cerut Chinei să își expună argumentele care stau la baza interdicțiilor de import de produse acvatice din apele Japoniei, potrivit prevederilor acordului comercial Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). 

Deși produsele marine reprezintă mai puțin de 1% din comerțul global japonez, care este dominat de mașini, Japonia a exportat în China în 2022 produse acvatice în valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari, făcând din aceasta cea mai mare piață pentru exporturile japoneze, urmată de Hong Kong. 

Informațiile prezentate marți au arătat că exporturile de produse acvatice către China au scăzut în luna iulie pentru prima dată în 2 ani și jumătate, cu 23% mai puțin față de anul precedent, ajungând la doar 7,7 miliarde de yeni (52,44 de milioane de dolari). 

Bunurile destinate Chinei au fost supuse inspecțiilor mai stricte de la anunțarea planului Japoniei de a elibera în ocean apa tratată de la Fukushima. 

Pentru a atenua pierderea cererii de fructe de mare, Japonia va cheltui peste 100 de miliarde de yeni (682 de milioane de dolari) cu care va sprijini industria pescuitului intern.