FacebookTwitterLinkedIn

Consumatorul român a devenit mai precaut, dar rămâne optimist și cu o mare capacitate de a valorifica fiecare experiență la maximum, observă Irina Angelescu, director de marketing la McDonald’s în România.

Forbes: Care au fost surprizele plăcute/pozitive din domeniul dvs de activitate pe care le-ați constatat în contextul instabil din ultimul an?

Irina Angelescu: Consumatorii continuă să ne surprindă prin optimismul lor, iar acest lucru ne încurajează să întâmpinăm provocările cu încredere.

Învățăm din toate exemplele din jurul nostru să rămânem flexibili, să ne adaptăm situațiilor neprevăzute și să apreciem micile bucurii, fie că vorbim despre un prânz alături de colegi sau o cină în familie, în weekend.

În plus, în ultimul an am văzut cum, și în contexte economice mai puțin favorabile, românii au capacitatea de a aprecia valoarea adăugată, pe care o raportează, în primul rând, la bunăstarea și interesele celor dragi lor.

În domeniul nostru, efortul și implicarea sunt răsplătite – hard work pays off – și au potențialul de a aduce rezultate pozitive pe termen lung. Mai ales atunci când ne referim la investițiile în brand.

Forbes: Ce s-a schimbat în bine, în ultimul an, în echipele de marketing/comunicare pe care le conduceți și în agențiile cu care colaborați?

Irina Angelescu: Ne-am bucurat de un 2022 bun din punct de vedere al business-ului, ceea ce ne-a permis să ne concentrăm asupra brandului și să dezvoltăm colaborări și mai strânse cu agențiile partenere. Iar în proiectele de brand affinity este cu atât mai important să lucrezi îndeaproape cu agențiile.

A fost, așadar, un an în care am învățat să fim mai eficienți și să împărtășim mai mult. Această aliniere organică ne-a permis să anticipăm și să inovăm, iar rezultatele au fost vizibile la nivelul campaniilor creative și de impact pe care le-am propus.  

Forbes: Care sunt schimbările dvs în zona de tech/digital care vor avea o contribuție pozitivă asupra businessului în viitorul apropiat?

Irina Angelescu: Digitalizarea este unul dintre cei mai importanți piloni în evoluția business-ului și brandului McDonald’s. Pentru noi, este esențial să le oferim consumatorilor experiențe facile și plăcute, iar tehnologia are un rol fundamental în fluidizarea interacțiunilor din restaurantele McDonald’s.

Spre exemplu, funcția Mobile Order & Pay, pe care am lansat-o în aplicația de mobil McDonald’s în 2022, le permite consumatorilor să comande produsele preferate cu opțiune de ridicare din restaurant, la counter, la masă sau pe linia Drive-Thru.

Cu peste 3 milioane de descărcări, aplicația le oferă utilizatorilor și ocazia de a lansa comenzi în restaurantele digitalizate din rețea. La finalul anului 2022 acest serviciu era disponibil în 76 dintre restaurantele noastre și continuăm să investim și să extindem numărul de restaurante care beneficiază de această tehnologie.

De asemenea, dincolo de interacțiunea directă dintre clienți si tehnologia pusă la dispoziție de McDonald’s, noile suporturi digitale ne ajută în comunicarea mesajelor de brand și amplificarea campaniilor într-un mod relevant.

Forbes: Cum arată în prezent consumatorul/clientul român după atâtea crize suprapuse?  

Irina Angelescu: Din experiența noastră, consumatorul român a devenit mai precaut, după un an în care a fost asaltat de diverse mesaje negative.

Însă, așa cum spuneam, el rămâne optimist și are o capacitate impresionantă de a se mobiliza și de a valorifica fiecare experiență la maximum. Știe cum să își croiască cel mai bun „azi” și are planuri pentru cel mai bun „mâine”.

În același timp, crizele succesive cu care ne-am confruntat cu toții în ultimii ani ne-au făcut să ne întoarcem atenția către familie și să ne bucurăm mai mult de experiențele pe care le împărtășim cu cei dragi.

Din acest punct de vedere, vara anului 2022 a fost una extrem de efervescentă, având din nou oportunitatea, după doi ani de restricții, să ne întoarcem la activitățile de care nu ne-am putut bucura.

Forbes: Care sunt elementele care vă dau încrederea/optimismul că „viitorul sună bine” pentru marketing & comunicare și business în general?

Irina Angelescu: Interacțiunea cu clienții noștri ne încarcă și ne aduce un plus de optimism. Faptul că le oferim valoare și produse de calitate nu trece neobservat, iar ei ne îndrăgesc tocmai pentru că suntem receptivi la dorințele lor. Acest lucru ne dă încredere să continuăm să inovăm la nivel de produse și servicii, dar și la nivel de comunicare.  

În plus, ultimele luni ne-au confirmat, încă o dată, faptul că atunci când ne inspirăm de la clienți, mesajele noastre au un impact mult mai mare. „Viitorul sună bine” pentru un brand care reușește să fie relevant și să răspundă așteptărilor clienților.

O echipă numeroasă de oameni dedicați și pasionați de ceea ce fac lucrează, zi de zi, în toate departamentele noastre, în restaurante și în agențiile partenere pentru ca McDonald’s să rămână alegerea preferată a clienților noștri.