FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, companiile străine au înregistrat un nivel record al noilor investiţii în Germania, în ciuda dificultăţilor economice şi a preţurilor ridicate la energie.

Conform unei analize publicate de Agenţia de Dezvoltare Economică Germany Trade & Invest (GTAI), în 2023, angajamentele pentru noi unităţi şi extinderi au totalizat 34,8 miliarde de euro (37,53 miliarde de dolari), depăşind cu peste o treime precedentul nivel record, de 25,3 miliarde de euro, din 2022, scrie Reuters.

„Nivelul investiţiilor a crescut semnificativ”, a explicat directorul GTAI, Achim Hartig.

Opt proiecte au volume de investiţii de miliarde de euro. Primul este cel al producătorului de semiconductori TSMC din Taiwan, care intenţionează să investească 10 miliarde de euro într-o nouă fabrică în Dresda.

Compania americană de cipuri Wolfspeed vrea să cheltuiască trei miliarde de euro la o uzină din Saarland. Apple vrea să-şi extindă semnificativ centrul european pentru designul cipurilor din Munchen, o investiţie de un miliard de euro.

În alte sectoare, grupul farmaceutic american Eli Lilly cheltuieşte aproximativ 2,3 miliarde de euro la noua unitate din Alzey, în timp ce grupul energetic BP vrea să investească 6,8 miliarde de euro în două centrale eoliene din Marea Nordului.

Trei centre de date din Berlin, Wustermark şi Hanau, ar urma, de asemenea, să depăşească pragul de investiţii de un miliard de euro.

Un total de 1.759 de proiecte au fost anunţate anul trecut, conform GTAI, ceea ce reprezintă un declin de 1%, sau 24 de proiecte, comparativ cu 2022.

În Europa, investiţiile străine au scăzut cu 7,4%, iar în Europa Occidentală cu 8,8%, în timp ce pe plan mondial s-a înregistrat un avans de 2,6%.