
Suprafețele mari de teren agricol au făcut din România patria creșterii și dezvoltării marilor fermieri, creând oportunități reale ca aceștia să se dezvolte și să-și consolideze business-ul.
Chiar dacă pe piața locală de agribusiness, opțiunile sunt destul de limitate pentru o dezvoltare rapidă a unei business, compania românească listată la Bursa de Valori București, DN Agrar Group, și-a creat în ultimii zece ani mediul propice dezvoltării. Cum? Prin investițiile realizate în achiziții de noi ferme de animale și/sau vegetale, ce pot fi ușor integrate în modelul de business al companiei.
DN Agrar Group este o companie românească, înființată în anul 2008 de familia olandeză De Boer. Atunci, au fost inaugurate primele societăți comerciale ale grupului: DN AGRAR Group SRL și DN AGRAR Cut SRL.
„Ne-am început activitatea prin arendarea de teren agricol în zona centrală a Transilvaniei în județele Alba și Sibiu”, povestește Peter De Boer, membru al Consiliului de Administrație și Manager Relația cu Investitorii DN Agrar Group.
Astăzi, grupul de companii activează în domenii precum zootehnie – creșterea bovinelor de lapte, producție agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport și turism, adoptând un model integrat de afaceri. Cu toate acestea, domeniul principal de activitate al grupului rămâne zootehnia – creșterea bovinelor pentru lapte.
„În prezent, avem în portofoliu 15 societăți și 268 de angajați. Suntem în plin proces de consolidare, în special după listarea la Bursa de Valori București, piața AeRO, astfel suntem în permanentă căutare a celor mai eficiente soluții de integrare”, subliniază pentru Forbes România, Peter De Boer, membru al Consiliului de Administrație și Manager Relația cu Investitorii DN Agrar Group.
Din cele 15 societăţi ce fac parte din portofoliul grupului 4 sunt ferme. Activitatea principală a acestora o reprezintă, atât creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), cât şi producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold).
Producția zilnică de lapte este de aproximativ 140.000 litri, iar cea anuală este de aproape 50 de milioane de litri. Efectivul de animale este de aproximativ 10.500 de vaci pentru lapte și tineret bovin, însă obiectivul grupului în viitorul apropiat este să ajungă la un număr de până la 12.500 de vaci și tineret bovin.
În ciuda contextului incert din ultima perioadă, oficialii grupului au recunoscut că au mizat mult pe investiții. Astfel, în ultimii doi ani, utilajele achiziționate, activitățile cu producția de furaje, transportul laptelui, dar și procesul de administrare a deșeului de grajd semilichid și solid au însumat în total investiții de peste 1,7 milioane de euro.
Numai în perioada ianuarie – iunie 2022, DN Agrar Group a investit în utilajele achiziționate 1,25 milioane de euro. De asemenea, tot în prima jumătate a anului 2022, pentru a face față prețurilor mari la îngrășămintele chimice, grupul a decis să investească în utilaje moderne și eficiente de administrare a gunoiului de grajd semilichid și solid. Unul dintre acestea are rolul de a reduce aproape de zero pierderile de azot, printr-o administrare eficientă și prietenoasă cu mediul înconjurător, valoarea acestuia depășind suma de 280.000 de euro.

„De asemenea, utilizarea acestui echipament, va permite tractoarelor staționarea unei perioade mai mari de timp pe câmp, ceea ce se traduce prin creșterea numărului de hectare fertilizate în mod natural, folosind gunoiul de grajd propriu, de la fermele noastre. Dacă înainte de utilizarea acestei mașinării, reușeam să acoperim, zilnic, o suprafață de 15 hectare, acum am atins performanța de a acoperi o suprafață de 50 de hectare de teren, zilnic”, a punctat Peter De Boer.
La nivel de costuri cu combustibilul, datorită acestei investiții, grupul se așteaptă la o reducere a acestora cu până la 200.000 de euro.
Totodată, în cadrul fermelor, recent, grupul a finalizat investițiile cu sălile de muls din ferma Apold. În acest moment, cele două săli de muls sunt operaționale, iar în viitorul apropiat acest lucru va însemna o creștere a capacității fermei cu 50%. „Vom crește cu aproximativ 1.000 de vaci, tocmai am achiziționat 400 de vaci Holstein și vom mai crește și tineretul bovin. Avem 2 săli de muls, procesul se desfășoară în 3 schimburi, cu 23 de ore de funcționare a instalațiilor de muls și o oră pauză pentru curățenie. Practic, laptele ajunge direct în camioane și-l livrăm imediat către fabrici”, mai explică Peter De Boer.
În ceea ce privește ferma Lacto Agrar, în luna septembrie 2022, grupul a demarat proiectul pentru construirea unui nou bazin pentru gunoiul de grajd.
La nivelul fermelor din cadrul DN Agrar, în prima jumătate a anului 2022, cantitatea de lapte livrată a crescut cu peste 1,7 milioane de litri de lapte, respectiv cu peste 8% față de aceeași perioadă a anului 2021 și va continua să crească, susțin reprezentanții companiei.
„Prin toate aceste investiții ne dorim să contribuim la reducerea importurilor, pentru că, în prezent, România importă mai mult de 50% din cantitatea de lapte, în principal, din Polonia și Ungaria”, adaugă Peter De Boer.
În domeniul cerealelor, companiile din grup cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare localizate pe raza județelor Alba, Sibiu și Hunedoara, și obiectivul este să ajungă la o suprafață exploatată de 10.000 de hectare prin achiziția altor ferme cu producție agricolă vegetală.
Producțiile obținute din culturile înființate sunt folosite atât pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii cât și pentru plata arendei (acelor arendatori care optează pentru cereale). De asemenea, producțiile obținute din culturile de orz și floarea-soarelui sunt valorificate către terți, culturile înființate pentru anul viitor fiind cele de: porumb, triticale, lucernă, floarea-soarelui, grâu, soia și sfeclă de zahăr.
Potrivit oficialilor grupului, acest proces de dezvoltare al companiei prin achiziţii a fost susţinut de listarea la Bursa de Valori Bucureşti încă de anul trecut şi are drept scop integrarea cât mai eficientă a activităţilor grupului, parte a unei economii circulare. „Listarea la BVB ne-a făcut să ne adaptăm strategia, să fim mai vizibili, să implementăm instrumente digitale precum SAP (ERP – Enterprise Resource Planning) pentru gestiunea și raportare mai eficientă a activității companiei”, a menționat pentru Forbes România, Peter De Boer.
Astfel că, pe termen lung DN Agrar Gourp și-a propus trecerea la piața reglementată a Bursei de Valori București, în funcție de condițiile din piață, în prezent, grupul aflându-se în curs de implementare a standardelor IFRS.
Și planurile de viitor ale companiei rămân ambițioase. Pentru 2022, grupul și-a setat o cifră de afaceri de 80 de milioane de lei, susținută în principal de achiziția fermei Apold (realizată la începutul lunii aprilie 2022).
„Pentru a crește și mai mult eficiența fermei Apold, am semnat un parteneriat pentru instalarea de panouri solare, parteneriat în urma căruia vom beneficia de o primă de pornire, de o primă anuală și de electricitate gratuită pentru întreaga fermă Apold, și care va contribui semnificativ la profitabilitatea grupului”, completează Peter De Boer.
Astfel, în urma încheierii acestui parteneriat, energia electrică obținută va fi transferată către ferma Apold, care va deveni neutră din punct de vedere al consumului electric, iar cheltuielile cu aceste utilități vor scădea semnificativ, aproape spre zero.
De asemenea, pentru a reduce costurile cu transportul apei către lagunele de gunoi și cele cu resturile vegetale de pe câmpuri, în luna martie a anului viitor, compania va construi lângă ferma Apold, o fabrică de compost ce va duce și la înființarea unei linii de afaceri alternative.
„Plănuim să avem fabrica operațională în al treilea trimestru al anului următor. De asemenea, de succesul acestei fabrici depinde dezvoltarea și în celelate ferme ale noastre, a unor echipamente pentru compost Atât proiectul pentru panourile solare, cât și cel al fabricii de compost, sunt planificate să înceapă anul viitor”, punctează oficialul DN Agrar.
Pentru perioada 2023-2024, investițiile grupului se vor axa pe construirea unei noi ferme – proiectul Straja, pentru care compania a primit deja autorizația de construire. Este vorba despre o fermă cu aproximativ 5.000 de capete de vaci, dintre acestea 3.000 fiind vaci de muls și restul tineret bovin.
De curând, DN AGRAR Group SA a încheiat anticipat cel mai mare plasament privat de acţiuni din anul 2021, prin care a atras de la investitorii din piața de capital aproximativ 5 milioane de euro. Grupul DN AGRAR a debutat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti la data de 2 februarie 2022, sub simbolul bursier DN.