FacebookTwitterLinkedIn

România se clasează pe unul din ultimele locuri în UE în privința energiei solare și eoliene pe cap de locuitor, deși Executivul european insistă pentru accelerarea renunțării la combustibilii fosili, potrivit unei analize a Bankwatch România.

Astfel, România ocupă unul dintre ultimele patru locuri, cu doar 0,229 KW instalați per capita.

Capacități regenerabile mai reduse au doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) și Letonia (0,048), dar aceste țări au un potențial mult mai redus în acest domeniu din cauza poziționării geografice.

Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară și eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) și Olanda (1,287).

”Capacitățile fotovoltaice și eoliene se instalează mai rapid și presupun costuri reduse de funcționare, și ar putea fi soluția rezilientă în crize precum cea din prezent”, spune Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziție energetică la asociația Bankwatch România.

România suferă și de un deficit acut al capacității instalate. Potrivit asociației, 4 GW de energie fosilă (centrale pe gaz și cărbune) au fost dezafectați în ultimii 7 ani, fără să fie înlocuiți cu alte surse de producție.

Din 2015 nu au mai fost instalate capacități semnificative de energie regenerabilă.

Comisia Europeană își propune, prin planul RePower, ca 45% din energia consumată în UE să provină din surse regenerabile în 2030.

Pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesare sute de miliarde de euro, iar aceste costuri vor fi compensate parțial de economiile anuale de 84 de miliarde de euro din reducerea importurilor de combustibili fosili, se arată în planul UE.