
Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB), în calitate de parteneri sociali, își exprimă îngrijorarea pentru consecințele economice ce vor fi generate prin adoptarea unei măsuri riscante ca plafonarea sau înghețarea tarifelor în domeniul asigurărilor.
Cele două entități solicită respectarea pârghiilor legale, realizarea unor studii de impact înainte de adoptarea unor acte normative referitoare la legislația RCA și realizarea de consultări cu partenerii de dialog social pentru identificarea de soluții in spiritul sustenabilității pe termen lung.
Atât PIAR, cât și FSAB, având un rol bine definit în gestionarea problematicii socio-economice, poartă împreună responsabilitatea de a contribui la crearea și consolidarea unui mediu de lucru sigur, stabil, corect pentru toți cei aproximativ 9.000 de angajați.
Industria asigurărilor depune mari eforturi ca să atragă tineri, într-un domeniu hiper-reglementat și, în aparență, neatractiv și provocator. Pentru a investi și progresa, pentru a susține planuri de business pe termen lung, pentru a susține salariații în mod real în planurile lor de viață și clienții în gestionarea adecvată a riscurilor într-o lume volatilă, într-o permanentă schimbare, este nevoie de predictibilitate.
Cadrul normativ care reglementează viața companiilor, atât din punct de vedere al afacerilor, cât și din punct de vedere al susținerii salariaților, în primul rând în beneficiul și pentru protecția consumatorilor este imperios necesar să fie unul stabil, cu reglementări clare și favorabile tuturor părților implicate.
Eforturile nu sunt însă suficiente fără o înțelegere din partea autorităților a pieței asigurărilor, în special cea a pieței RCA și a consecințelor grave ale dumping-ului practicat constant în ultimii 10 ani, care au condus la falimente majore, ale căror costuri sunt suportate într-un final de asigurătorii RCA rămași în piață, în special prin plata de contribuții majorate la FGA și BAAR.
PIAR și FSAB susțin necesitatea unor măsuri care să contribuie la o mai bună reglare a pieței, însă reiterează importanța implementării unor soluții care să nu conducă la situația în care asigurătorii să renunțe la vânzarea de asigurări RCA, să ajungă la disponibilizări masive de personal sau, și mai grav, la noi falimente, ca urmare a obligării companiilor la practicarea unor tarife prin care nu pot fi acoperite costurile.
În aceste condiții, PIAR și FSAB solicită de urgență o dezbatere cu toți factorii responsabili la nivel guvernamental și al pieței asigurărilor, în vederea identificării celor mai bune soluții în scopul generării de stabilitate, încredere și siguranță, cu beneficii pe termen lung pentru toate părțile implicate și pentru întreaga societate.