FacebookTwitterLinkedIn

Inflaţia din Regatul Unit a încetinit în martie de la 3,4%% la 3,2%, potrivit Biroului Național de Statistică, scăderea mai slabă decât cea estimată determinându-i pe investitori să-şi reducă aşteptările privind momentul primei reduceri a dobânzii de referinţă a Băncii Angliei.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteptau la o valoare de 3,1%.

Preţurile alimentelor au avut cea mai mare înfluenţă în scăderea indicatorului general, a menționat ONS.

Inflaţia de bază, excluzând energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a fost de 4,2%, comparativ cu o proiecţie de 4,1%.

Inflaţia serviciilor, un indicator cheie pentru factorii de decizie monetară din Marea Britanie, a încetinit de la 6,1% la 6%.

Guvernatorul BOE, Andrew Bailey, a declarat marţi că a văzut ”dovezi puternice” că ratele mai mari ale dobânzilor contribuie la temperarea ratei creşterii preţurilor, care a încetinit de la un vârf de 11,1% în octombrie 2022.

Prognoza băncii centrale este ca inflaţia să încetinească pentru scurt timp în primăvară până la ţinta de 2%, înainte de a accelera uşor. În același timp, o inflaţie de bază a lunii martie mai mare decât cea aşteptată ar putea alimenta speculaţiile conform cărora inflaţia se dovedeşte mai persistentă decât au sugerat prognozele recente, iar momentul primelor reduceri ale ratei dobânzii s-ar putea amâna.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania