FacebookTwitterLinkedIn

Comparativ cu 2015, salariile au crescut mai mult decât prețurile de vânzare ale locuințelor în trei din cele patru orașe mari ale țării, arată o analiză realizată de platforma de cercetare imobiliară ValorEasy. Doar în Cluj-Napoca prețurile de vânzare ale apartamentelor s-au apreciat mai mult decât salariul net. 

Analiza ValorEasy arată că în Cluj-Napoca prețurile de vânzare ale apartamentelor s-au apreciat cu 80%, în termeni reali, în perioada 2015 – 2021, depășind creșterile câștigului salarial mediu real de 74%. Și în celelalte trei orașe mari analizate (București, Iași și Timișoara) prețurile de vânzare s-au apreciat rapid, dar nu au depășit creșterile câștigului salarial. 

Creșterea substanțială a unităților noi livrate în ultimii ani a ajutat piața din București să estompeze inflația de preț pentru locuințe. Aceasta nu a depășit 44%, comparativ cu anul 2015 (dintre cele patru orașe mari este cea mai scăzută valoare a indicelui prețului de vânzare). În aceeași perioadă, în București salariul real a crescut cu 54%. 

În Timișoara, salariul real a crescut mai mult decât în București, comparativ cu 2015, cu 62%. În același timp, prețul de vânzare a locuințelor cunoscut o majorare de 47%. Cea mai mare discrepanță este înregistrată în Iași. Aici, deși salariul net a crescut în termeni reali cu 74%, prețurile de vânzare au înregistrat o expansiune lentă, de doar 49%, în aceeași perioadă.

La nivel național, în primele trei luni din 2022 cererea de locuințe și-a reluat creșterea, un plus de 7% comparativ cu primul trimestru din 2021, deși, în mod obișnuit, începutul de an este perioada cu activitatea de tranzacționare mai puțin intensă. 

În primul trimestru s-au vândut 42.657 de unități individuale la nivel național, comparativ cu perioada similară din 2021 când s-au vândut 40.043 de unități. Creșterea a fost susținută de București, împreună cu județele Timiș și Constanța, cu creșteri de 20%, 30%, respectiv 5% față de trimestrul întâi din 2021. Celelalte județe importante au înregistrat scăderi ale unităților vândute, cea mai importantă fiind înregistrată în județul Iași, -8%.

Prețul mediu de tranzacționare în marile orașe continuă să crească

„O problemă acută a pieței este deficitul de locuințe disponibile la vânzare în piața secundară. Acest lucru a condus la majorări semnificative de preț în ultimii ani. Prețul mediu de tranzacționare al apartamentelor și caselor din piețele secundare, monitorizate permanent de ValorEasy, a crescut și în primul trimestru al anului curent cu până la 11% comparativ cu anul anterior (Cluj-Napoca și Timișoara). Locuințele noi au cunoscut majorări anuale cu până la 14% (Timișoara)”, arată Dorel Niță, director executiv ValorEasy, evaluator autorizat.

În clasamentul național al prețurilor, Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc (1.750 euro/mp util la apartamente vechi și 2.020 euro/mp la apartamente noi), la distanță de București (1.550 euro/mp util la apartamente vechi și 1.750 euro/mp la apartamente noi). Cele două orașe sunt urmate de Timișoara și Iași.

Realizatorii raportului precizează că în vânzările raportate la ANCPI sunt incluse imobilele tranzacționate, fără a include rezervările sau antecontractele semnate recent de cumpărători cu dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale. 

Dintre factorii externi care pot avea un impact negativ asupra pieței, în următoarele luni, se numără inflația, care a depășit pragul de 10% și se va menține ridicată în acest an. 

Aceasta are un impact asupra pieței imobiliare atât direct, prin creșterea prețurilor materialelor de construcție, cât și indirect, prin scăderea accesibilitatii. 

Câştigul salarial mediu net a fost 3.721 lei în luna februarie a acestui an. Comparativ cu luna februarie a anului precedent, acesta a crescut cu 10,6%, dar salariul real a crescut cu doar 1,9% în aceeași perioadă.

„Odată cu creșterea progresivă a dobânzii la creditele ipotecare, va fi mai dificilă achiziționarea locuințelor prin credit. În acest moment IRCC este de 1,86%, la care se adaugă marja fixă a băncii. Trimestrul următor IRCC va fi 2,6% și cel mai probabil va sări de 3,5-4% în ultima parte a anului. La un apartament cu două camere de 70.000 de euro (avans 15% și credit ipotecar de 295.000 de lei pentru 30 de ani), diferența de plătit pentru rata lunară va depăși 370 de lei la sfârșitul anului, o creștere de 24%”, se arată în analiza celor de la ValorEasy.