FacebookTwitterLinkedIn

Aproape 50% dintre suprafețele de depozitare pentru care s-au semnat contracte de închiriere în 2022 au fost tranzacționate între iulie și septembrie anul acesta, arată un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Dunwell

Potrivit lui Daniel Cautiș, managing partner Dunwell, creșterea din trimestrul trei a spațiilor industriale tranzacționate în acest an este considerabilă: 312.285 mp în doar trei luni, față de 315.552 mp primele șase luni ale acestui an. Majoritatea contractelor sunt semnate pentru spații noi. 

„Este foarte reconfortantă această creștere consolidată din trimestrul trei. Companiile pare că au trecut peste indecizia cauzată de contextul politic actual și și-au continuat expansiunea. Cu atât mai mult ne bucură să observăm că majoritatea contractelor semnate (53%) sunt pentru spații noi, atât din partea operatorilor existenți, cât și a retailerilor nou sosiți la noi în țară, care-și construiesc un hub stabil în România pentru o distribuție centrală. Optimist este și faptul că 17% dintre tranzacții sunt pre-închirieri pentru spații noi, ce urmează a fi construite.”, afirmă Daniel Cautiș, din partea Dunwell Industrial Brokerage. 

Retailul este sectorul principal care a susținut în primele 3 trimestre din anul 2022 economia românească, conform acestei analize recente de piață a agenției specializate în tranzacții industriale Dunwell.

În total au fost tranzacționați 627.837 de metri pătrați de spații de depozitare, peste o treime (36%) dintre aceștia fiind ocupați de companii cu business în domeniul retail. Următoarele domenii cu nevoie de extindere au fost logistica și e-commerce-ul, cu 11%, respectiv 9%. 

Bucureștiul continuă să ocupe primul loc, cu un procent semnificativ de 61% din total suprafețelor tranzacționate, urmat de Ploiești, cu 25%. Următoarele orașe vin la o distanță destul de mare, respectiv Arad, cu 3% și Timișoara cu 2%.

În continuare, închirierile pentru producție acoperă doar 8% dintre spații, 76% fiind pentru depozitare, diferența fiind alocată pentru activități încă nespecificate.