FacebookTwitterLinkedIn

Piața rezidențială din București și împrejurimi și-a revenit ușor în cel de al treilea trimestru din 2023, când au fost vândute în regiune cu doar 3,8% mai puține locuințe comparativ cu trimestrul III din 2022, an-record în ce privește vânzările de locuințe, relevă un raport al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. 

Vânzările de unități rezidențiale înregistrate în București și împrejurimi în primele zece luni din 2023 s-au redus cu 17,5% față de perioada similară din 2022. Procentul este semnificativ mai mic comparativ cu scăderea de 26,6% înregistrată după primele șase luni din acest an. 

Dacă dinamica actuală de vânzări se va menține, calculele SVN arată că 2023 s-ar putea încheia cu un rezultat de tranzacții cu locuințe care va fi cu circa un sfert mai bun față de cel înregistrat în 2020, când s-a înregistrat de asemenea un record de vânzări de case și apartamente, în ciuda pandemiei Covid-19.

”Așa cum am estimat la începutul anului, piața rezidențială din România nu a intrat în colaps. Nivelul de vânzări este unul bun, mai ales dacă avem în vedere că scăderea este raportată la 2022, un an cu recorduri absolute de vânzări, iar prețurile de tranzacționare nu s-au prăbușit. Cea mai mare parte a băncilor au oferte de creditare cu dobânzi fixe sub nivelul IRCC, ceea ce denotă încrederea în evoluția pieței rezidențiale din România, într-un context în care peste 60% dintre tranzacții sunt încheiate exclusiv cu cash”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Și accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe, fără a apela la o finanțare bancară, a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței locale, potrivit SVN. Din analiza companiei, astăzi sunt necesare 86 de salarii medii pe economie la nivel național (sau o perioadă de 7,2 ani) pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătrați utili) în București. 

Comparativ, la începutul anului erau necesare 96 de salarii medii pe economie, sau o perioadă de opt ani, pentru a cumpăra același apartament, în timp ce în ianuarie 2020, înainte de declanșarea pandemiei Covid-19, erau necesare 104,4 salarii medii naționale (sau 8,7 ani) pentru a cumpăra același apartament. 

“Această îmbunătățire s-a produs într-un context în care prețurile de tranzacționare au rămas în medie constante, în timp ce salariul mediu net a crescut cu aproape 15% în ultimul an”, se spune în analiza SVN.

Scăderea dobânzilor, creșterile salariale și stagnarea prețurilor au dus la o îmbunătățire a indicelui SVN pe parcursul lui 2023, rata medie deținând în septembrie un procent de circa 55% din salariul mediu net la nivel național, în timp ce 2024 va debuta cu un nivel de 53%. Ultima dată când a fost atins un nivel similar a fost în 2020, când s-au vândut cu circa 25% mai puține locuințe față de nivelul actual. 

“Trebuie avut în vedere și faptul că veniturile din București sunt semnificativ mai mari comparativ cu media națională, ceea ce face ca rata medie să dețină un procent de 45,5%  din veniturile medii ale unui bucureștean”, spun analiștii SVN. 

Toate aceste evoluții s-au înregistrat într-un context în care numărul de locuințe terminate în București și Ilfov în primele șase luni din acest an a fost cu 5,3% mai mic față de perioada similară din 2022, raportul SVN din primăvara indicând că 2023 ar putea aduce o scădere de circa 11% a livrărilor de locuințe noi.