FacebookTwitterLinkedIn

Termenul de intrare în vigoare a impozitului de 1% pe cifra de afaceri pentru sectorul HoReCa este 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern în care a fost adoptată formă finală a ordonanței de modificare a Codului fiscal.

“Ca modificări care au avut loc în această săptămâna, aș prezența situația de la sectorul HoReCa, în care termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opțiunii pentru impozit pe profit a fost dus către dată de 1 ianuarie 2023. O modificare importantă a Codului fiscal în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilității de scutire a profitului, scutirea de impozit a profitului reinvestit și pentru zona de dezvoltare, de procesare, producție, pentru că avem acest feedback în economie. Economia reacționează pozitiv atâta timp cât este sprijinită și trebuie să fie sprijinită și fiscal”, a menționat ministrul Finanțelor.

Conform declarațiilor ministrului, au fost eliminate din actul normativ o serie de excepții, cum ar fi cota redusă de TVA de 5% la serviciile de restaurant, cazare și catering, în aceste sectoare revenindu-se la cota de 9%. De asemenea, s-a revenit la cota de TVA de 19% la băuturile pe baza de îndulcitori sau zahăr. Începând cu dată de 1 august 2022, va avea loc o ajustare a accizelor la tutun, precum și a plafonului pentru care se acordă facilități în industria alimentară și domeniul construcțiilor.

“O diminuare a plafonului pentru care se acordă facilități la construcții și industria alimentară de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu dată de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun încălzit, începând cu dată de 1 august, dar și la alcool, având în vedere faptul că aceste accize, la tutun, nu au fost actualizate în acest an. Necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize și pentru alcool, faptul că nu au fost ajustate încă din 2015, o eliminare a facilităților privind deductibitatile la tranzacțiile imobiliare și revenirea la impozitarea la valoarea reală”, a afirmat ministrul.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2023, va există o ajustare a excepțiilor care sunt pe zona de microîntreprinderi, în sensul în care plafonul până la care o microîntreprindere poate funcționa va fi redus la 500.000 de euro, de la un milion de euro în prezent.

Câciu a menționat condiționarea de existența a cel puțin unui angajat în cazul microîntreprinderilor, limitarea la 20% a veniturilor din consultanță și management și excluderea unor activități din obiectul de activitate al acestor microîntreprinderi, cum ar fi activități din domeniul bancar, al asigurări și reasigurărilor, al pieței de capital și din domeniul jocurilor de noroc.

“O ajustare a cotei privind impozite pe dividende de la 5 la 8%, o ajustare a plafonului privind veniturile din activități independente pe persoană fizică autorizată, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și normă de venit – reducerea acestui plafon de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. O limitare a beneficiilor impozitate favorabil la 33% față de salariu aflat în plata și ajustarea modului în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții. Dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time, dacă nu se plătesc contribuții la nivelul salariului minim. Pe de altă parte, există și excepțiile cu privire la studenți, elevi, pensionari și persoane cu dizabilități. Totodată, am ridicat la 4.550 de lei plafonul pentru care salariații din România beneficiază de reduceri, pentru cei care au persoane în întreținere, și am introdus reduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani sau pentru familiile care au câte un copil în întreținere sau 2 sau 3 în funcție de numărul de copii, o deducere suplimentară de 100 de lei/copil”, a subliniat ministrul Finanțelor.