FacebookTwitterLinkedIn

Cauciucurile sunt componentele ce leagă în mod direct vehiculul de șosea. Odată cu trecerea de la sezonul cald la cel rece, toți posesorii de mașini au responsabilitatea de a-și asigura un set de anvelope corespunzător. Însă cum știi să alegi setul potrivit de anvelope de iarnă pentru mașina ta?

Ce deosebiri sunt între anvelopele de iarnă și cele de vară, cum se comportă ele pe drum și de ce trebuie schimbate?

Cu ce se deosebesc anvelopele de iarnă față de cele de vară?

1.  Compoziție

Anvelopele de vară sunt proiectate să se întărească sau să se înmoaie la diferențele de temperatură, datorită unui compus moale de cauciuc din care acestea sunt confecționate.

Anvelopele de iarnă au în compoziție un procent mai mare de cauciuc natural, precum și silica, un agent de îngroșare prezent sub formă de gel, care ajută să le facă mai flexibile, astfel putând să se adapteze mai ușor la condițiile neprielnice.

2.  Temperatura exterioară

Anvelopele de vară se comportă cel mai bine atunci când temperatura exterioară depășește 7°C. De asemenea, oferă mașinii o aderență bună și capacitate de frânare atât pe ploaie, cât și pe uscat.

Cauciucurile de iarnă sunt concepute pentru a putea rula o mașină în condiții de siguranță atunci când temperatura exterioară scade sub 7°C, indiferent dacă pe carosabil se află strat de polei, zăpadă sau gheață.

3.  Banda de rulare a anvelopelor

Diferența majoră dintre cele două tipuri de anvelope o constituie banda de rulare. Aceasta face contactul direct dintre anvelopă și carosabil. Benzile de rulare la anvelopele de iarnă prezintă adâncituri mai mari pentru înlăturarea excesului de zăpadă și nămol prins de roți în timpul rulării vehiculului.

De ce să pui accent pe calitatea anvelopelor?

  • siguranța comportării vehiculului în trafic: pe timpul iernii, condițiile de pe drum create de furtunile de zăpadă, viscol sau acumulările de noroi îngreunează condițiile de șofat, însă un set bun de cauciucuri de iarnă ajută la controlarea bună a vehiculului;
  • reducerea consumului de combustibil: cu cât frecarea în timpul rulării vehiculului este mai redusă, cu atât consumul va fi mai mic;
  • reducerea sunetului: modelul canelurilor influențează zgomotul redat de anvelope;
  • utilizarea pe termen mai lung a unui set: cu o consistență potrivită de cauciuc și alți compuși, anvelopele vor putea fi folosite mai multe sezoane la rând.

Cum alegi un set de anvelope de iarnă potrivit?

        Iată câteva sfaturi pentru a-ți fi mai ușor să alegi setul potrivit de cauciucuri:

  • studiază indicatorii de pe flancurile anvelopelor, astfel vei afla informații tehnice utile de care să ții cont;
  • analizează-ți propriul stil de condus. Dacă ai un stil de șofat mai sportiv, caută tipul de anvelope cu aderență bună, stabilitate în viraje și răspuns foarte bun la frânări scurte. Dacă ești un șofer ce obișnuiește să conducă cu viteză constantă și moderată, optează pentru anvelope ce îți asigură consum redus de combustibil și ce ameliorează șocurile cauzate de denivelările de pe carosabil;
  • stabilește un buget în care dorești să te încadrezi;
  • optează pentru branduri producătoare cu experiență și recenzii bune.

Piața oferă o gamă foarte largă de cauciucuri de iarnă, astfel că există posibilitatea să fii pus în dificultate atunci când trebuie să alegi. Pe site-ul Anvelope-oferte.ro, folosind filtrele puse la dispoziție, poți să găsești setul de anvelope care îndeplinește atât cerințele vehiculului, cât și cerințele date de stilul tău de condus.

În concluzie, acordă o atenție sporită atunci când dorești să investești în anvelopele mașinii tale, pune pe primul loc siguranța și calitatea produselor și în timp vei simți diferența atât de preț, cât și de confort.

Sursa foto: allthefreestock.com, freephotos.cc