FacebookTwitterLinkedIn

Investitorul imobiliar Immofinanz a încheiat anul financiar 2021 cu rezultate ale operațiunilor în creștere cu aproximativ 46%, până la 210,1 milioane de euro, depășind anul precedent, precum și perioada anterioară crizei. Profitul net s-a îmbunătățit semnificativ, ajungând la 345,8 milioane de euro, comparativ cu pierderea cauzată de criză, de -165,9 milioane de euro în anul precedent.

Compania a realizat o majorare a rezultatelor obținute din managementului activelor și o îmbunătățire semnificativă a câștigurilor din vânzările și dezvoltarea de proprietăți, precum și economii de costuri. Rezultatele financiare s-au îmbunătățit la 90,4 milioane de euro, datorită creșterii substanțiale a profitului din investiții. În total, Immofinanz a generat un profit net de 345,8 milioane de euro. 

„Intenționăm să ne extindem poziția puternică pe piață în 2022 și să creștem cu brandurile noastre STOP SHOP și myhive – dar și să continuăm extinderea portofoliului de locuințe durabile și accesibile cu noul nostru brand On Top Living“, a explicat Dietmar Reindl, membru al Comitetului Executiv al Immofinanz.

Rată de ocupare ridicată 

Gradul de ocupare al proprietăților investitorului austriac era, la finalul anului trecut de 95,1%. Proprietățile comerciale au fost închiriate în totalitate, la 98,4%. În 2021 s-au realizat 83.200 mp de închirieri noi și 344.300 mp de prelungiri ale contractelor de închiriere existente. Randamentul brut al portofoliului de investiții a fost de 5,9% pe baza veniturilor din chirii și de 6,3% pe baza chiriilor facturate.

Peste 1 miliard de euro de lichidități disponibile

Rata consolidată a capitalurilor proprii ale Immofinanz a ajuns la 48,1% (față de 45,1% în 2020), în timp ce numerarul disponibil a atins 987,1 milioane de euro. În plus, este disponibilă și o linie de credit de 100,0 milioane de euro. Raportul net împrumut/valoare a ajuns la 36,7% la sfârșitul anului 2021, față de 37,8% în 2020. Termenul mediu al datoriilor financiare rămase este de 3,8 ani, iar costurile medii de finanțare (inclusiv instrumentele derivate) au scăzut la 1,9%. 

Compania a anunțat că, printre factorii de incertitudine, cel mai mare impact îl are războiul împotriva Ucrainei, în timp ce influența pandemiei de Covid-19 s-a mai temperat. 

Planurile investitorului prevăd extinderea portofoliului către pragul de 6 miliarde de euro în 2022, iar accentul va fi pus pe proprietățile durabile ale mărcilor myhive și STOP SHOP. Se estimează că fondurile rezultate din operațiuni (FFO), înainte de impozitare, vor depăși 135 de milioane de euro. 

Rezultatele administrării activelor au crescut cu 2,2%, la 211 milioane de euro, față de 206 milioane de euro în 2020, ca urmare a reducerii cheltuielilor imobiliare. Veniturile din chirii au totalizat 284,7 milioane de euro, similar anului 2020, în timp ce vânzările de proprietăți s-au triplat, la 25,7 milioane de euro. Cea mai mare tranzacție a fost vânzarea clădirii de birouri Cluster Produktionstechnik din Aachen pentru 124 milioane de euro. În total, s-au vândut proprietăți cu un volum de 328,4 milioane de euro anul trecut, inclusiv în Varșovia și Budapesta. În România, la finalul anului au vândut fostul centrul comercial Armonia Arad, transformat în centru logistic, către Oresa.