FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 41 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, după un avans de 9,2% în primele 6 luni din acest an față de aceeași perioadă din 2021, potrivit unei analize KeysFin.

În anul post-pandemic, creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 8,1% la 38 de miliarde de lei.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activități multiple de creditare au acordat aproape 98% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituțiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 1,9% din total.

Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 76% din total portofoliu, față de 47% din total, în cazul băncilor în 2021. Din portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare, 85% sunt destinate IMM-urilor, potrivit datelor BNR.

Peste 90% dintre creditele acordate de IFN-uri populației au fost în lei, 9% din total sunt creditele în euro și 0,9% de credite în alte valute, arată datele de la sfârșitul lui iunie 2022.