FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană urmează să interzică importurile de produse petroliere din Rusia începând cu luna februarie, potrivit Reuters. Decizia blocului comunitar vine după un embargo al țițeiului rusesc care va intra în vigoare în decembrie.

Potrivit firmei de analiză de piață Vortexa, transporturile pe ruta de stocare Amsterdam-Rotterdam-Anvers (ARA) s-au majorat cu 126% în perioada 1 – 12 noiembrie 2022 în comparație cu luna precedentă, ajungând la 215,000 de barili pe zi.

Din cauza unor opțiuni imediate limitate în ceea ce privește aprovizionarea cu produse petroliere, 44% din totalul importurilor UE de țiței din luna noiembrie au provenit din Rusia, în creștere față de importurile lunii octombrie, care au fost 39% din totalul necesar. 

Deși importurile de combustibil rusesc au scăzut semnificativ, Moscova rămâne în continuare cel mai important furnizor pentru Europa. 

“UE va trebui să asigure 500-600,000 de barili de țiței pe zi pentru a înlocui volumul importat din Rusia, iar această cantitate va proveni din SUA sau, în mai mare parte, din India și Orientul Mijlociu”, a declarat pentru Reuters Eugene Lindell, analist de piață al companiei de consultanță FGE.