HSBC Holdings Plc a anunțat o nouă răscumpărare de acțiuni de mai multe miliarde de dolari, după ce a raportat câștiguri peste estimări, la câteva zile după ce a dezvăluit o restructurare majoră a afacerilor sale.
Cea mai mare bancă din Europa a declarat marți că va răscumpăra până la 3 miliarde de dolari din acțiuni, susținută fiind de o creștere de 9,9% a profitului înainte de impozitare față de anul trecut, la 8,48 miliarde de dolari. Potrivit declarației companiei, aceste rezultate au fost impulsionate de creșterea în divizii precum cea de management al averii, care a beneficiat de un volum mai mare de servicii bancare private în Asia.
Răscumpărarea vine după cea mai mare reorganizare a HSBC din ultimul deceniu, care presupune fuziunea unităților globale de banking comercial și de investiții. Schimbarea a inclus și o reorganizare geografică mai amplă, care va transforma Hong Kong și Regatul Unit în divizii independente și va reuni Asia-Pacific și Orientul Mijlociu într-o divizie regională de Est, potrivit Bloomberg.
Banca a câștigat 243.000 de clienți în Hong Kong în acest trimestru, în timp ce veniturile din taxe în domeniul gestionării averilor au crescut cu 32%. HSBC și-a propus să devină principala bancă de gestionare a averilor din Asia, după ce și-a vândut alte afaceri din întreaga lume.
Acțiunile HSBC au crescut cu până la 4,9% marți la Londra – cea mai mare creștere intrazilnică din ultimele șase luni, după un raliu anterior la Hong Kong.
HSBC a distribuit deja 34,4 miliarde de dolari către acționari în ultimele 18 luni, mare parte din aceasta prin răscumpărări de acțiuni, care au devenit una dintre metodele preferate ale băncii pentru distribuirea capitalului către investitori.
Cu toate acestea, performanța acțiunilor a fost relativ modestă comparativ cu alte bănci britanice, cum ar fi Barclays Plc.
Săptămâna trecută, banca a anunțat că unii directori importanți vor părăsi organizația ca parte a restructurării, potrivit Bloomberg. Noul CEO, Georges
Elhedery, a declarat că va avea loc o „revizuire selectivă” a operațiunilor băncii, care ar putea duce la ieșiri din anumite țări, precum și la vânzări de linii de produse care nu mai sunt viabile. Pe de altă parte, el a adăugat că achizițiile ar putea fi, de asemenea, luate în considerare în domeniile în care compania dorește să crească.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.