FacebookTwitterLinkedIn

HSBC se pregătește să achiziționeze divizia de consumer wealth a Citigroup din China, care administrează active de peste 3 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Tranzacția, ale cărei detalii financiare nu au fost făcute publice, va presupune, de asemenea, că HSBC Asia va prelua “câteva sute de angajați” din personalul cu sediul în China al Citi, anunță o sursă Reuters. Tranzacția ar putea fi anunțată luna următoare.

HSBC și Citi au refuzat să comenteze.

Această achiziție se adaugă la lista de mișcări ale HSBC pentru extinderea în China, una dintre piețele-cheie ale băncii europene, în condițiile în care cea mai mare bancă din Europa se angajează să iasă din piețele mai puțin profitabile pentru a se concentra asupra principalei surse de venituri – Asia.

Incertitudinile care planează în legătură cu desfășurarea afacerilor în China au redus apetitul companiilor occidentale, cu mai puține bănci care își măresc prezența în fața creșterii economice mai slabe și a noilor restricții de securitate națională privind transferurile de date.

Cu toate acestea, președintele HSBC, Mark Tucker, a declarat oficialilor de la Beijing în timpul unei vizite în iulie că un spirit de “spargere a gheții” adoptat tradițional de companiile britanice ar ajuta Marea Britanie și China să depășească provocările și tensiunile geopolitice, se arată într-un comunicat al băncii.

HSBC își propune să folosească rețeaua sa de brokeraj în asigurări pentru a demara vânzarea de fonduri către cetățenii chinezi bogați începând cu luna următoare, a declarat prima sursă.

Operațiunile de gestionare a averilor ale Citigroup din China, parte a diviziei sale de retail banking pe care a încercat să o închidă începând cu 2021, deservesc în principal clienți bogați din cea de-a doua economie a lumii, oferind depozite, fonduri și produse structurate.

Activele de 3 miliarde de dolari ale consumatorilor sub administrare ale Citigroup sunt depășite de cele ale concurenților săi chinezi și străini, cum ar fi Standard Chartered, care au mai multe filiale de retail pentru gestionarea averilor.

Serviciile de private banking ale Citigroup, destinate clienților chinezi cu averi mari din locațiile băncii din afara Chinei, rămân intacte, potrivit Reuters. 

Citigroup este în proces de aplicare pentru a înființa o unitate de brokeraj de titluri în China. În decembrie Citigroup a anunțat că intenționează să vândă o parte din portofoliile sale pe măsură ce închide afacerea sa de retail banking din China, ca parte a strategiei sale de a se retrage din activitățile pentru consumatori în 14 piețe din Asia, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Mexic.

În Asia, Citigroup este în proces de închidere a operațiunilor sale din Coreea de Sud și intenționează să finalizeze transferul afacerii sale din Indonezia către UOB Group. În august a finalizat vânzarea și migrația afacerilor sale de consum din Taiwan.