FacebookTwitterLinkedIn

HORA, entitatea reprezentativă a industriei HoReCa, care reunește peste 200 de companii din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, atrage atenția asupra efectelor dezastruoase ce vor fi resimțite în cazul creșterii TVA-ului de la 9 la 19%, pentru industria restaurantelor.

O astfel de măsură intempestivă din partea guvernului și fără consultarea sectorului în prealabil ar duce la o scădere de minimum 5% a cifrei de afaceri pe 2023, respectiv o creștere a prețurilor de peste 25%, fără a lua în considerare nivelul inflației.

Industria HoReCa din România totalizează în prezent peste 14.000 de companii pe codul CAEN 5620 – Restaurante, respectiv peste 30.000 de unități, cu o cifră de afaceri de aproximativ 3.7 miliarde de euro și peste 90.000 de angajați.

Daniel Mischie, Vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group: „Riscul cel mare este posibila orientare a unor operatori către evaziune fiscală. Se poate spune astfel că statul nu va câștiga nimic. Dimpotrivă, masa monetară de tip gri va invada piața românească, este încurajată angajarea la negru, iar operatorii corecți vor fi supuși unei competiții incorecte din partea operatorilor care vor alege să se îndrepte către zona gri.În plus, datorită creșterii prețurilor în restaurante, pentru că majorarea TVA înseamnă și prețuri mai mari în restaurant, oamenii nu vor mai fi motivați să vină la restaurant, iar investitorii din această industrie nu vor fi stimulați să mai investească”.

România va ajunge pe locul 3 în topul țărilor cu cel mai mare TVA în industria restaurantelor din Europa, dacă această măsură va fi implementată. Țara noastră se situează momentan în media europeană în ce privește TVA la alimente în restaurante.

Consecințele majorării TVA-ului la alimente în industria restaurantelor:

  • Comprimarea vânzărilor din cauza creșterilor de preț.

Închiderea unor firme mici și concediere angajaților:

  • 15% din angajații firmelor mici – +10.000 angajați – sunt în pericol de a fi concediați
  • 300 de firme mici și foarte mici își vor închide afacerile
  • Migrarea unor operatori în zona gri a economiei.
  • Apariția unor resurse financiare care pot fi folosite pentru cheltuieli cu salariile si altele.
  • Diminuarea interesului de a investi pe zona de restaurante.

Radu Savopol, membru în boardul HORA și Co-Fondator grupul 5 TO GO: „Sunt 6 luni de la modificarea TVA-ului la preparate pe bază de cafea, o majorare fără argumente clare, pe care peste 90% dintre operatori nu au înțeles-o și deci nu au aplicat-o.

O modificare ce a fost anunțată clar abia acum o lună, deși a fost introdusă la începutul anului. Înainte de a începe valul de controale tematice, ministerul finanțelor publice ar trebui să  comunice mult mai bine o astfel de majorare (TVA mărit în cazul băuturilor calde), pentru că altfel este foarte greu de implementat.

Nu putem sta cu mâinile în sân și accepta o plată retroactivă, în contextul unei lipse totale de comunicare clară și a unor norme, pe care le-am solicitat în repetate rânduri de la autorități, de la începutul anului. În cazul grupului nostru de cafenele, am implementat noul TVA acum 2 zile, iar în prima zi au scăzut vânzările cu 3%.

Dacă extrapolăm și ne gândim la afacerile mici din domeniul, e simplu să evaluăm dezastrul.”

Industria restaurantelor abia a reușit să își revină după aproape 3 ani de pandemie și lipsă de predictibilitate. O astfel de modificare fiscală neplanificată, ar însemna un capăt de linie pentru sute de afaceri din domeniu, care nu vor mai putea susține business-ul. Impactul social va fi în cascadă, întrucât vor fi afectați nu doar operatorii, ci și angajații, furnizorii, familiile acestora și, desigur, și consumatorul.