FacebookTwitterLinkedIn

Demarată în toamna acestui an, tranzacția de preluare a companiilor Dachim și Supliment de la grupul Vetimex Capital (compania de investiții deținută de familia Korponay din Baia Mare),de către ROCA Agri RDF primește la final de an autorizarea Consiliului Concurenței.

Suprafața agricolă exploatată de ROCA Agri RDF ajunge astfel la 4.000 de hectare, iar holdingul țintește, în urma finalizării acestei tranzacții, o cifră de afaceri consolidată de 150 de milioane de euro și un profit, înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) de 7,5 milioane de euro. 

Așadar, ROCA Agri RDF, holdingul de agricultură al ROCA Investments, va prelua integral controlul celor două companii.

„ (…) În perioada următoare ne vom concentra pe integrarea business-urilor și urmărim alte oportunități de tranzacții în piață, pentru consolidarea poziției noastre ca jucător național pe segmentul agribusiness. Pe lângă acestea, o altă provocare este și integrarea echipelor. Pentru noi, cea mai importantă resursă a fost, rămâne și va fi, resursa umană”, subliniază Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF.

Cu un portofoliu în continuă dezvoltare, ROCA Agri RDF își consolidează astfel poziția de jucător major, la nivel național, într-un sector strategic al economiei. Din grup fac parte companiile RDF, RDF Agricultură și Adidana, la care se alătură Dachim și Supliment.

Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF, va coordona în continuare activitatea executivă a companiei, iar Ferenc Korponay, manager Vetimex Capital, va deveni membru în Consiliul de Administrație al grupului. Din acest rol strategic, Ferenc Korponay va contribui la materializarea viziunii holdingului și la dezvoltarea acestuia.

Prin această tranzacție, ROCA Agri RDF își consolidează poziția în centrul țării, prin extinderea arealului trading-ului de cereale și distribuția de inputuri direct din depozitele de la Turda. Pe lângă fabrica de extrudare de la Arad, prin achiziția Dachim intră în portofoliul holdingului și o fabrică de uleiuri presate la rece (brandul ElixirÒ).   

Investițiile holdingului de agricultură în companiile românești de profil vizează dezvoltarea de noi linii de business și implementarea conceptului de one-stop-shop pentru fermieri, prin produse și servicii integrate, adaptate agriculturii moderne.

Fondată în 1999, Dachim este un important distribuitor local de input-uri pentru agricultură, dar și un important producător de cereale. Compania are sediul în Turda, județul Cluj unde deține o bază modernă de colectare și stocare a cerealelor, cu o capacitate de 17.000 de tone, din care 5.000 de tone sunt silozuri noi, finalizate în anul 2021, dar și prese de ulei destinate producției pentru brandul propriu. Dachim are de asemenea în exploatare aproximativ 1.750 de hectare de teren agricol.

Compania Supliment are ca activitate principală exploatarea de terenuri agricole, operând aproximativ 150 de hectare.