FacebookTwitterLinkedIn

Compania Hatboru România, parte a producătorului turc de țevi Hatboru, va investi 10,5 milioane de euro în construcția unei fabrici de țevi de oțel în Zona Liberă Giurgiu.

“Am decis să construim fabrica Hatboru la nivel local întrucât cred cu tărie în reindustrializarea României în domeniile tradiționale din care am ieșit în ultimele decenii”, a declarat Horia Alexander Enciu, acționar al Hatboru Romania.

În fabrică vor fi angajați peste 100 de operatori de mașini și specialiști. Investitorii au avut de ales între mai multe țări din Uniunea Europeană pentru amplasarea noii unități de producție, iar România a prezentat mai multe avantaje printre care tradiția în domeniul industrial, poziția geografică și competențele specialiștilor din producție.

Țeava care va fi produsă la Giurgiu va fi folosită pentru conducte de gaze naturale, țiței, produse petroliere, aducțiuni de apă, canalizare, termoficare, construcții de drumuri și poduri, consolidări de maluri și extinderi de porturi.

“Ne propunem să ajungem în primul an de activitate la o producție care să fie peste volumul importat pe piața din România în ultimii 15 ani. Această evoluție depinde foarte mult de proiectele noi care vor fi disponibile în piața locală și regională și pe care vom reuși să le câștigăm. Avem răbdare și vom construi pe piața românească pas cu pas”, a declarat Mehmet Kiliclar, președintele Consiliului de Administrație al Hatboru România.

În cei 15 ani de activitate pe piața din România, compania turcă a livrat circa 25.000 de tone de țeavă pentru sistemul național de transport al gazelor naturale.

Compania turcă a început să fie activă în România în 2008-2009, când a livrat împreună cu Industrial MD Trading SRL 25 de kilometri de țeavă pentru conducta de transport al gazelor naturale Szeged-Arad.

În 2009-2010 au urmat proiectele care au asigurat alimentarea cu gaze a noii centrale a OMV Petrom de la Brazi, Filipești-Butimanu și conducta BRUA, pentru care Hatboru a livrat împreună cu IMD circa 120 de kilometri de țeavă. În 2020, compania turcă a livrat țeavă pentru conducta Ungheni-Chișinău din Republica Moldova.