FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul își propune să adopte joi, 8 decembrie, proiectul bugetului de stat pentru 2023, iar documentul urmează să intre în procedură de transparență decizională, fiind publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

În ședința guvernului de joi se dorește adoptarea ordonanței „Trenulețul”, care conține măsurile sociale care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2023: majorarea pensiilor și a salariului minim pe economie.

Tot joi vor fi adoptate legea plafoanelor bugetare, strategia fiscal-bugetară, iar apoi legile bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru ca vineri cele două legi să fie trimise în Parlament. Miercuri, Ministerul Finanțelor va pune în transparență decizională, pe site, cele două proiecte de legi, informează RRA.

Bugetul din 2023 se construiește pe o creștere cu 11% a PIB-ului nominal față de anul acesta, pe un deficit de 4,4% din PIB și o creștere economică de 2,8%.

Anul viitor se va înregistra și o creștere semnificativă a bugetului alocat investițiilor 7,2%, ceea ce înseamnă 110 miliarde de lei.

Pensiile militare vor fi indexate cu 5,1%, iar apoi pensiile mici vor fi indexate suplimentar, astfel încât să se păstreze procentul de 12,5%, cu cât cresc pensiile din sistemul public.