Grupul TeraPlast a obținut un rezultat net negativ la nivelul semestrului 1, dar care s-a redus la mai puțin de un milion de lei ca urmare a dublării profitabilității diviziei de Instalații & Reciclare din T2/2023. În trimestrul al doilea, grupul a revenit pe profit, obținând 1,6 milioane de lei și contrabalansând parțial rezultatul nefavorabil din precedentele trei luni.
Condițiile nesatisfăcătoare de piață au determinat grupul să implementeze o politică de eficientizare operațională, iar așteptările companiei prevăd o creștere substanțială a cererii în semestrul al doilea al acestui an.
Cifra de afaceri consolidată în S1 a fost de 320,5 milioane de lei, în scădere în termeni anuali, cu 14%. Scăderea a fost accentuată de o deflație a prețurilor în prima parte a anului față de aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a scăderii prețurilor materiilor prime.
EBITDA la nivel de Grup s-a situat la 23,2 milioane de lei, în scădere cu 35% față de S1/2022, pe fondul cererii limitate, dar și acest indicator a cunoscut o îmbunătățire în trimestrul al doilea. Cu toate acestea, se vede o diluare a efectului de bază și o accelerare a activității, superioară celei din perioada similară a anului trecut. Creșterea EBITDA în T2 față de T1 2023 a fost de 58% față de doar 29% în intervalul corespunzător din 2022.
La nivel consolidat, cele mai bune rezultate le-au avut diviziile Instalații & Reciclare și Granule & Reciclare. Marja EBITDA a liniei de business Instalații & Reciclare a ajuns la un procent de două cifre, 10,2% în S1/2023, în timp ce Granule & Reciclare a avut marja EBITDA la un nivel de 9,5%.
Segmentele Ambalaje flexibile și Ferestre & Uși evoluează mai lent din cauza contextului economic dificil, vizibil printr-o încetinire generală a cererii agregate, interne și externe.
„Am avut o îmbunătățire a performanțelor financiare la finalul semestrului 1 față de trimestrul 1 sub influența factorilor sezonieri din sectorul construcțiilor, influență previzibilă. Un efect puternic a venit din controlul costurilor pe care l-am introdus în Grup, în special în diviziile unde performanțele au fost suboptime, inclusiv din cauza condițiilor de piață și a unor influențe independente de noi,” a afirmat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.
Grupul TeraPlast are prevăzute în acest an investiții de 120 de milioane de lei. Fabrica de folii stretch este în construcție, iar testele în producție vor începe în trimestrul 4 al acestui an. Investiția totală se ridică la 84 milioane de lei.
Pentru noua centrală fotovoltaică, pentru care TeraPlast beneficiază de cofinanțare prin PNRR, compania este în etapa unor detalii finale legate de coordonatele proiectului și estimează, în cazul unui răspuns favorabil definitiv, să semneze contractul de finanțare în decursul trimestrului trei. Obiectivul va permite creșterea surselor de energie regenerabilă ale Grupului și contribuie la asigurarea a 20% din necesarul de energie electrică din surse regenerabile pe termen mediu.