FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care grupul italian Beltrame, care deţine combinatul siderurgic Donalam Călăraşi, vrea să preia activele Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte (companie listată la Bursa de Valori Bucureşti – simbol bursier COS).

COS Târgoviște se află, în prezent, în procedura de reorganizare judiciară, după ce Tribunalul Dâmboviţa a respins în vara anului 2021 planul de reorganizare propus de societatea creditoare Alphard Financial. 

Grupul AFV Beltrame activează în România prin intermediul Donalam SRL și este activ în producerea și vânzarea mai multor tipuri de produse siderurgice, deținând facilități de producție în Italia, Franța, Elveția și România. 

“În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, anunță Consiliul Concurenței.

COS a fost deţinut de grupul rus Mechel, dar în 2013 offshore-ul Mazur Investments Ltd din Cipru a preluat pachetul majoritar. Statul român deţine 4%.

Anul trecut, atât grupul Beltrame, cât și Liberty Galaţi, fostul Sidex, au depus oferte pentru activele combinatului, administrat de lichidatorul judiciar Maestro SPRL.

Maestro SPRL a selectat oferta italienilor de 38,3 milioane de euro, se arăta atunci, iar Liberty Steel, care a oferit 39,9 milioane euro, a depus contestaţie. „Suma oferită de Liberty Steel Group este cu 1.500.000 euro mai mare, iar majorarea onorariului administratorului judiciar nu s-ar justifica – prin urmare oferta Liberty Steel Group ar aduce un plus de 3.500.000 euro la masa credală”, se arăta în documentul depus de Liberty.

Combinatul de Oţeluri Speciale are în prezent datorii de aproximativ 520,4 milioane de lei, potrivit Confidas