FacebookTwitterLinkedIn

Cunoscut ca antreprenor în domeniul construcțiilor, grupul Bog’Art s-a implicat în dezvoltarea de proiecte rezidențiale încă din 2008, iar acum este în plin avânt, cu proiecte de 200 de milioane de euro pentru următorii ani.

Grupul fondat de omul de afaceri Raul Doicescu la începutul anilor ’90, dezvoltă, prin intermediul companiei Art Property, proiectul Art City, amplasat în nordul Bucureștiului, unde va livra în această vară 140 de apartamente, dintre care 100 sunt deja antecontractate. 

„Prin brandul Art Property, rolul de dezvoltator este augmentat alături de parteneri strategici și financiari care reunesc toate resursele necesare derulării tuturor etapelor unei investiții imobiliare”, explică pentru Forbes Bogdan Doicescu, Development Director și Executive Board Member la Bog’Art. Compania se implică pe tot parcursul procesului de dezvoltare, de la achiziția terenului și până la managementul clădirii post-livrare. 

Art City reunește, pe lângă apartamente, 500 mp spații comerciale și 180 locuri de parcare, pe o suprafață desfășurată de aproximativ 19.500 mp. Lucrările sunt estimate să se încheie în vara anului curent. „Clădirea este practic finalizată și până la predarea finală către clienți mai sunt lucrări minore de pardoseli și finisaje, branșamente unități individuale, lucrări de sistematizare exterioară, landscaping și întabulări”, mai spune Doicescu. Din estimările sale, până la finalul anului proiectul va fi integral vândut. 

Din cele 140 apartamente, peste 60% sunt apartamente de două camere cu suprafețe cuprinse între 53 și 67 mp, la un preț mediu în jurul a 140,00 euro + TVA, în timp ce apartamentele cu trei camere vizează un buget peste 180,000 euro + TVA. Proiectul este poziționat pe segmentul premium, la prețuri comparabile cu alte ansambluri din nordul capitalei, de peste 2.000 euro/mp util.

„Bugetul investiției se ridică aproape de 20 de milioane de euro, iar avantajul execuției integrate prin contract design-build Bog’Art ne-a oferit un atu considerabil față de alți dezvoltatori”, precizează Bogdan Doicescu. 

Astfel, proiectul s-a menținut în bugetul stabilit, chiar și în contextul creșterii prețurilor la materialele de construcții și al manoperei. „Ne-am asigurat în perioada contractării pachetele mari de lucrări precum oțel beton (preț menținut de la Bog’Art Steel), pachete de finisaje din gama de lux prestabilite cu partenerul Delta Studio, cât și a lucrărilor de instalații când abia începuseră să prindă momentul creșterile de la furnizorii cheie la aceste capitole de lucrări”, adaugă el. 

Bogdan Doicescu, Development Director și Executive Board Member la Bog’Art

Proiectul se va dezvolta ulterior cu alte unități locative, amplasate pe loturi adiționale de teren, ce însumează 2,6 hectare. Aici există potențial de dezvoltare pentru încă 1.000 de  apartamente și spații multifunctionale, iar investiția, estimată la peste 100 milioane de euro, va fi derulată în următorii 5-10 ani. Momentan, PUZ-ul pe întreaga zonă de 7 hectare se află în stadiul de avizare. Art Property a organizat un concurs internațional de design, la care au ofertat firme de arhitectură cunoscute, inclusiv proiectanții renumitei clădiri Bosco Verticale din Milano. 

„De asemenea, avem în proprietate un teren de 8.200 mp învecinat cu Mall Vitan, pentru un ansamblu de 289 apartamente, spațiu comercial și servicii de peste 5.000mp care presupune o investiție de peste 50 milioane de euro. Pe lângă proiectele menționate, suntem în căutare atentă a noilor oportunități și avem câteva tranzacții însumând 5 milioane de euro pentru achiziții de terenuri adiționale, care ar ridica proiectele potențiale la aproximativ 200 milioane de euro, valoarea totală a investițiilor planificate însumând peste 1.500 de apartamente în următorii ani”.

Portofoliul de dezvoltare imobiliară al companiei cuprinde terenuri extrem de bine poziționate în centrul și nordul Bucureștiului, prin care se urmăresc două tipologii de proiecte: cele de dimensiuni reduse, cu până la 70 de unități, încadrate în segmentul de lux, cât și cele în segmentul premium cu peste 100 de unități. 

„Deținem și avem parteneriate semnate pe patru terenuri de dimensiuni cuprinse între 750 mp și 2.750 mp pregătite pentru dezvoltări boutique rezidențiale de lux, care însumează investiții totale de circa 20 milioane de euro”, mai spune directorul companiei.

Dezvoltatorul va oferi, prin firma proprie Bog’Art Building Management, servicii de management al clădirii pentru minimum doi ani, dar „în majoritatea cazurilor administrația optează pentru prelungire automată”, încheie Bogdan Doicescu.

Șantiere Bog’Art, în prezent:

 • Finalizarea construcției Aeroportului Brașov (11.800 mp)
 • Renovarea Aeroportului Băneasa (4.300 mp)
 • Renovarea hotelului Athenee Palace Hilton Bucharest (5.640 mp)
 • Restaurarea patrimoniului cultural Hotel Boutique Rosetti (1.030 mp)
 • Centru Logistic Lidl (27.000 mp)
 • U Center faza 2 (22.700 mp)
 • Miro Offices (35.900 mp)
 • Grădinița 101 Dalmațieni (2.100 mp)
 • Construcția Spitalului Sinaia (8.000 mp)
 • Lucrări de infrastructură publică, precum pasajul superior peste centura Bucureștiului (zona Berceni) 
 • Proiectul rezidențial dezvoltat de Bog’Art Residential – Art City (19.500 mp).