
„Să-ți trasezi obiective mici, dar realizabile, în funcție de evoluția sectorului în care activezi” – a devenit de cel puțin trei ani principala strategie de business a companiei Bistromar la Timona, deținătorul brandului Alfredo Seafood.
Există o vorbă în lumea business-ului conform căreia o evoluție sănătoasă a unei afaceri se câștigă printr-o dezvoltare lentă, tocmai pentru că un astfel de ritm asigură o predictibilitate afacerii.
Pornind de la acest principiu, Mihai Cristian Dărmănescu, fondatorul brandului Alfredo Seafood – una dintre cele mai importante mărci din România, sub a cărei denumire sunt importate şi distribuite produse din peşte şi fructe de mare – a decis ca în acest an să păstreze ritmul de dezvoltare în care businessul s-a regăsit încă de la declanșarea pandemiei: cu pași mici, dar siguri.
O direcție importantă pe care grupul Bistromar la Timona se va concentra anul aceasta este intrarea pe alte piețe regionale, ca furnizor. „Suntem deja prezenți în Bulgaria și Republica Moldova. Și, în curând vom debuta și pe piața maghiară”, a precizat pentru Forbes România, antreprenorul.
Grupul Bistromar la Timona a fost fondat în anul 2017 de către familia Dărmănescu și în prezent este format din două divizii – Alfredo Seafood, divizia de procesare și distribuție a peștelui și fructelor de mare, și BistroMar, restaurant – pescărie pe bază de pește și fructe de mare, situat în București.
Vorbind despre Alfredo Seafood, povestea brandului a început în anul 2001, odată cu primul camion de macrou adus în țară. În același an, a urmat înființarea primului depozit, la Galați, ca ulterior să vină și inaugurarea fabricii de la Constanța. Șase ani mai târziu, familia Dărmănescu a deschis o platformă de prelucrare și procesare la București, pentru ca în vara lui 2018 să deschidă restaurantul BistroMar.
În anul pandemic 2020, familia de antreprenori Dărmănescu a decis să intre și pe piaţa de logistică, inaugurând noua linie de business – Frigonet Logistics, linie în care s-a investit inițial, aproximativ jumătate de milion de euro. În 2021, compania a încheiat o tranzacție cu un jucător important din piață care a crescut numărul de clienți recurenți pe lună pentru Frigonet Logistics la 100. Așa încât, deținând un depozit central de aproximativ 1.500 paleți în zona de sud a Capitalei și depozite de tip hub în Cluj, Bacău și Constanța, Frigonet poate atinge în prezent 3.000 de puncte de livrare pe săptămână.
„Zilnic, mașinile frigorifice transportă 20 de tone de pește și 15 tone de alte produse”, explică antreprenorul român.
Cu toate acestea, locomotiva grupului Bistromar la Timona rămâne businessul cu pește și fructe de mare, care a progresat constant, în ultimii ani.
Anul trecut, Alfredo Seafood a înregistrat vânzări de peste 100 de milioane de lei, cu aproape 15% mai mult decât în 2021, an în care a crescut cu aproximativ 10% față de 2020. Practic, vânzările s-au majorat în același ritm constant, dar sigur. Rețeta succesului? Focusul pe investiții, susține Mihai Cristian Dărmănescu.

„Anul trecut am investit în proiecte importante pentru dinamica și dezvoltarea business-ului, printre care: lansarea gamei de produse românești, din care fac parte păstrăvul, crapul și novacul; gama de somon congelat porționat, ambalat prin tehnologia de termoformare, o tehnică inovatoare la nivelul pieței locale”.
Potrivit acestuia, investițiile pe zona de ambalare includ introducerea ambalajelor 100% reciclabile. Astfel că, în prezent, toată gama de pește proaspăt Alfredo Seafood beneficiază de acest tip de ambalare ce protejează mediul, „iar acest demers va continua”, susține antreprenorul.
Tot anul trecut, grupul a achiziționat o nouă linie de ambalare și procesare, pentru fabrica de la București cu scopul de a îmbunătățit tehnologiile de ambalare SKIN, pentru ca astfel să se elimine complet aerul dintre preparat și ambalaj.
Numai în ultimii trei ani, grupul a făcut investiții de peste un milion de euro, toate acestea concentrându-se în special pe zona de creștere a nivelului de inovație, sustenabilitate și ușurința în consum.
„Planul investițional pentru 2022 va continua și anul acesta, și în mare, a inclus instalarea unei noi linii dedicate filetării și porționării peștelui, cu scopul de a dubla capacitatea de procesare primară, precum și a unei linii de ambalare în termoformare, ce va aduce beneficii majore în creșterea volumelor”, completează pentru Forbes România, fondatorul brandului Alfredo Seafood.
Privind către tendințele ce apar recurent în industria cărnii, în ultimii ani a crescut considerabil interesul românilor pentru preparatele și mâncarea de calitate. De la acest trend nu face excepție tocmai acest sector al peștelui și al preparatelor din pește, deoarece, conform multor studii de specialitate, peștele este considerat unul dintre alimentele cele mai bogate în substanțe nutritive.
„Faptul că românii sunt tot mai informați și atenți cu ceea ce mănâncă s-a reflectat în creșterea vânzărilor de pește, în special gamele de pește proaspăt ambalat”, explică Mihai Cristian Dărmănescu. Antreprenorul recunoaște că s-a înregistrat un salt și pe segmentul produselor din gamele Gata de gătit, datorită faptului că în anii pandemici, oamenii nu au mai ieșit la restaurante. Și, chiar dacă acea perioadă de restricții s-a încheiat, acest obicei de consum s-a păstrat.
Ca urmare a acestui trend pozitiv, consumul de pește la nivel național a crescut. În prezent, valoarea pieței locale se apropie de un miliard de euro.
„Estimarea noastră este că în 2022 acest sector a crescut în volum cu aproape 15%. În medie, în România se consumă anual 8 kilograme de pește per cap de locuitor, ceea ce ne aduce mai aproape de media anuală europeană, aflată la circa 20 kg/ capita, dar mai avem mult de recuperat, ceea ce înseamnă că potențialul pieței autohtone este foarte mare”.
La nivelul portofoliului de produse Alfredo Seafood, în 2022, cea mai mare cerere a fost pentru păstrăv și macrou, pe segmentul de pește proaspăt, și pentru macrou, hering, merluciu și șprot, pe zona de pește congelat.