FacebookTwitterLinkedIn

Grup Șerban Holding (viitor simbol bursier GSH), companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, investește într-un nou sistem de irigații pentru a-și majora capacitatea de producție de cartofi.

În urma semnării unui nou contract cu cei de la PepsiCo România în vederea dezvoltării programului pentru livrarea de cartofi pentru chipsurile Lay’s (produse în România), oficialii  grupului de firme cu capital românesc au decis pentru acest an noi investiții într-un sistem de irigații adaptat noilor direcții ale Pactului Verde European.

Scopul este acela de a majora capacitatea de producție pentru această cultură intensivă.

 „ (…)  Semnarea acestui contract înseamnă îmbunătățirea performanței financiare pe termen mediu, având în vedere predictibilitatea și evoluția prețurilor de valorificare. Producția de cartofi pentru industrializare contribuie la creșterea cifrei de afaceri a grupului, și prin urmare a profitului și fluxului de numerar, aducând un venit de 50 mii de lei per ha. Un hectar de cartofi pentru chips generează același venit realizat de patru hectare de cereale sau oleaginoase. De asemenea, odată cu reînnoirea acestei colaborări avem în plan scurtarea lanțului de aprovizionare prin adăugarea de servicii de depozitare pentru 35% din producție,” a declarat Ovidiu Bucătaru, directorul financiar al Grup Șerban Holding.   

Prin noul sistem, irigațiile vor fi efectuate prin picurare, o metodă prin care consumul de apă este redus cu 50%, costurile cu energia cu 30%, iar utilizarea fertilizanților și a pesticidelor scade cu 50%, respectiv 25%.

Costul unei astfel de investiții se ridică la aproximativ 20 mii de lei/ha, subliniază reprezentanții companiei. La finalul anului 2021, Grup Șerban Holding (viitor simbol bursier GSH)  a atras 12,7 milioane de lei de la investitori în cadrul unui plasament privat pentru acțiunile sale. Capitalul atras va contribui la continuarea proiectelor de dezvoltare ale grupului.

Grup Șerban Holding este un grup de firme cu capital românesc, care și-a început activitatea în Onești, în anul 1994. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.

În 2020, compania a înregistrat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 311,8 milioane de lei și un profit net de 24 milioane de lei.