FacebookTwitterLinkedIn

Grecia vrea să utilizeze profiturile generate în acest an de sectorul turismului pentru a subvenţiona facturile la energie electrică.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Giannis Oikonomou, veniturile din sectorul turismului în acest an, cea mai importantă sursă de venit pentru Grecia, ar urma să depăşească performanţele record înregistrate în anul 2019. Veniturile sunt estimate la peste 18,2 miliarde de euro, transmite Reuters. De altfel, sectorul turismului contribuie cu peste 20% la Produsul Intern Brut al țării.

Astfel, Grecia ar putea continua să finanțeze o parte din subvenţiile pe care le-a oferit consumatorilor casnici şi firmelor încă din 2021, pentru a reduce problemele create de creșterea preţurilor la energie.

“Există un spaţiu fiscal suplimentar graţie unei execuţii bugetare bune şi a creşterii solide, în pofida crizei energetice. Desigur, performanţele impresionante înregistrate de sectorul turismului au ajutat şi ele în mod semnificativ”, a spus Giannis Oikonomou.

Anterior, ministrul Finanţelor Christos Staikouras a declarat că autoritățile vor aloca peste 10 miliarde de euro pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în acest an, în creștere față de ținta inițială de 8,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, oficialul a avertizat asupra riscului ca cheltuielile suplimentare să submineze ţintele fiscale ale Greciei, inclusiv cu privire la un deficit bugetar primar de 2% din PIB în acest an „Ar trebui să fim foarte atenți în atingerea țintelor fiscale, deoarece piețele iau asta în serios”, a declarat el, pentru un post de radio elen.

Pe lângă subvenții, Grecia a introdus și un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie. Măsura a împiedicat încărcarea facturilor la energie electrică, iar sumele strânse de această schemă au fost direcţionate spre finanţarea subvenţiilor.